Svet 19.12.2015 5:00

V Bologni na ogled razstava Officina Pasolini

Bologna, 19. decembra - V muzeju Mambo v Bologni je na ogled razstava Officina Pasolini, ki prinaša vpogled v delo Piera Paola Pasolinija. Postavitev je posvečena umetnikovemu poetičnemu, estetskemu in kulturnemu vesolju in je del projekta Bolj moderen od vsega modernega. Pasolini v Bologni. Vključuje osebne dokumente, risbe, slike, kostume, fotografije in videe.

Razstava je razdeljena v tematske sklope, ki prinašajo vpogled v Pasolinijeve začetke v Bologni ter v teme, ki se jim je posvečal v svojih delih, kot so kmečko življenje, rimski proletariat in tretji svet. Prav tako predstavlja ikone, ki so ga navdihovale, kot sta Marilyn Monroe in Maria Callas, na ogled pa so tudi njegove kritike modernosti, ki jih je pisal za časopis Corriere della Sera.

Postavitev zaokrožajo njegovi trije krogi obsedenosti, fekalij in krvi, ki prinašajo vpogled v njegovo peklensko vizijo razvoja brez napredka, sklepa pa tematski skop Pasolini po Pasoliniju, piše na spletni strani muzeja.

Razstava je na ogled do 28. marca. V Bologni so se mu ob letošnji 40. obletnici umora poklonili s projektom Bolj moderen od vsega modernega. Pasolini v Bologni, pri katerem sodelujejo lokalna kinoteka, institucija Bologna Musei ter Univerza v Bologni.

Pasolini je bil umorjen v italijanskemu mestu Ostia. Njegov umor, ki naj bi bil politično motiviran, je močno odmeval, še vedno ga obdaja senca dvoma. Med Pasolinijevimi pomembnejšimi deli sta filma Dekameron in Salo ali 120 dni Sodome ter besedili Nasilno življenje in Amado mio.