Slovenija 18.12.2015 13:25

Nova sezona DSS v znamenju 70. obletnice

Ljubljana, 18. decembra - Društvo slovenskih skladateljev (DSS) bo v sezoni 2015/16 obeležilo 70. obletnico delovanja. Po jesenskih Svetovnih glasbenih dnevih bo vsa društvena dejavnost, od koncertov do pogovorov s skladatelji, namenjena temu jubileju. Sklenila ga bo slavnostna akademija 21. junija prihodnje leto, na svetovni dan glasbe.

Ljubljana, Društvo slovenskih skladateljev, Društvo slovenskih skladateljev, sedež. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Društvo slovenskih skladateljev,
Društvo slovenskih skladateljev, sedež.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Društvo slovenskih skladateljev. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Društvo slovenskih skladateljev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Društvo slovenskih skladateljev, Društvo slovenskih skladateljev, sedež, tabla. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Društvo slovenskih skladateljev,
Društvo slovenskih skladateljev, sedež, tabla.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Društvo slovenskih skladateljev, Društvo slovenskih skladateljev, sedež, tabla. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Društvo slovenskih skladateljev,
Društvo slovenskih skladateljev, sedež, tabla.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik DSS Nenad Firšt, so jubilejno sezono začeli septembra, vmes so izpeljali Svetovne glasbene dneve, večino jubileja pa bodo proslavili do konca junija prihodnje leto. V središču bo novonastala, še neslišana glasba, ki je eden od temeljnih poslanstev društva.

Najstarejša dejavnost, komorni cikel Koncertni atelje, bo vsebovala tri koncerte februarja, aprila in maja. Oblikovala jih je Nina Šenk, ki je na program poleg slovenskih novitet in tehtnih del iz tujine vključila tudi domače skladbe starejšega nastanka. Izvajali jih bodo glasbeniki srednje in mlajše generacije.

Na sporedu bosta dve noči slovenskih skladateljev, prva aprila v Ljubljani, druga junija v Novem mestu, skupaj bo izvedenih 21 novitet. Člani društva pa se bodo z novimi deli predstavili tudi mlademu občinstvu 1. junija na koncertu orkestra Slovenske filharmonije z dirigentom Simonom Krečičem.

Tudi v jubilejni sezoni bo društvo nadaljevalo pogovore s skladatelji, prvi bo drevi z Lariso Vrhunc. Prav tako bo nadaljevalo niz okroglih miz, posvečenih aktualni problematiki v glasbi. Tokrat se bodo nanašale na domačo poustvarjalnost in njene potenciale, in sicer pri mladih izvajalcih, v opernih hišah, zborovstvu in glasbeni produkciji.

Jubilejno sezono bo 21. junija, ko 140 držav po svetu, med njimi Slovenija, praznuje dan glasbe, zaključila slavnostna akademija. Sklop prireditev bo vključeval simpozij, predstavitev knjige o DSS, razstavo ob 70-letnici in slavnostni koncert z deli društvenih članov.

V tujini bo društveni jubilej odmeval 15. februarja, ko bosta v Bruslju z izborom slovenske glasbe ob slovenskem kulturnem prazniku nastopila saksofonist Jan Gričar in harmonikar Nejc Grm.

Jeseni prihodnje leto bo DSS organiziralo generalno skupščino vseevropskega združenja skladateljev ESCA, ki vključuje več kot 40 skladateljskih društev, tj. okoli 23.000 skladateljev vseh žanrov iz 20 evropskih držav. Združenje po besedah koordinatorja mednarodne dejavnosti na DSS Dušana Bavdka spremlja razvoj na področju avtorskih pravic, vsaki dve leti na to temo organizira tudi konferenco v Bruslju.

Slovensko skladateljsko društvo je vključeno v odbor ESCA za resno glasbo, ki je tudi najbolj aktiven - ostala dva sta posvečena popularni in filmski glasbi. Njegova najpomembnejša akcija je evropski orkester za sodobno glasbo ECCO, pri nastanku katerega je slovensko društvo odigralo ključno vlogo. Pod to znamko bodo v Ljubljani pripravili koncerta Big banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Sedemdeset let, odkar so se skladatelji povezali v prostovoljno strokovno združenje in vanj pritegnili tudi muzikologe, bo minilo 22. decembra. Danes društvo, ki je bilo nedavno odlikovano z redom za zasluge, združuje več kot 100 članov, ki delujejo tako doma kot v tujini.