Slovenija 18.12.2015 13:23

Arhiv RS ob 70-letnici obstoja postavil priložnostno razstavo

Ljubljana, 18. decembra - V Arhivu Slovenije RS, ki letos praznuje 70-letnico, so se odločili, da bodo jubilej zaznamovali s priložnostno razstavo na travniku pred zgradbo arhiva na Zvezdarski. Postavitev obsega deset panojev, na katerih je predstavljena zgodovina arhiva, ki je nosil kar pet imen. Predstavljena je tudi vizija v smeri elektronskega arhiva.

Ljubljana, Arhiv RS. Arhiv republike Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Arhiv RS.
Arhiv republike Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Osrednji državni arhiv Slovenije je bil ustanovljen z uredbo Narodne vlade Slovenije 31. oktobra 1945; akt je stopil v veljavo 7. novembra istega leta, je na novinarski konferenci povedal namestnik direktorja arhiva Andrej Nared, ki je skupaj s sodelavko Marijo Grabnar postavil razstavo z naslovom Zapisano ostane.

Razstavo uvaja pano z osnovnimi podatki o arhivu in njegovih različnih poimenovanjih, od Državnega arhiva Ljudske republike Slovenije, Arhiva Slovenije pa vse do Arhiva Socialistične republike Slovenije in Arhiva Republike Slovenije.

Drugi pano z naslovom Nismo od včeraj predstavi pionirsko obdobje arhiva kot dela kranjskega deželnega muzeja in nato Narodnega muzeja Slovenije. Pozivi k ustanovitvi arhiva so bili prisotni že v začetku 20. stoletja, a je do realizacije prišlo šele leta 1945. Sledijo panoji o pridobivanju primernejših prostorov za arhiv, ki ima danes prostore na Zvezdarski, na Kongresnem trgu, arhivske depoje na Roški cesti, za filmsko gradivo pa v Gotenici in Borovcu.

Z naraščanjem prostorskih kapacitet je, kot je povedal Nared, raslo tudi število zaposlenih. Tako je bilo leta 1950 v arhivu zaposlenih 16 ljudi, leta 2000 pa največ v zgodovini - 78. Danes jih je 67. Arhiv je v 70 letih vodilo osem direktorjev.

Sedanji direktor Bojan Cvelfar je predstavil lanskoletne dejavnosti arhiva, med katerimi je izpostavil zahtevno delo pri pripravi za uporabo tistih fondov in zbirk, ki vsebujejo po zakonu varovane osebne podatke, ki jih je treba anonimzirati. To, kot je pojasnil, velja predvsem za arhivski fond Republiškega sekretariata za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije iz leta 1931. Veliko tega gradiva so že uspeli digitalizirati - 970.000 posnetkov, od tega 170.000 letos.

Od prevzemov arhivskega gradiva je izpostavil izpis iz Centralne aktivne evidence na mikrofilmskih žepkih, ki ga je arhivu predal Dušan Lajovic iz Avstralije. Izpis je bil pred leti znan kot udba.net. Med pomembnimi dosežki je Cvelfar omenil še razglasitev dokumentarnega gradiva podjetja Delo za zasebno arhivsko gradivo, s čemer je pridobilo status najvišje zaščite, izdajo sedmih publikacij ter projekt, s katerim so vzpostavili začetke elektronskega arhivskega gradiva. Omenil je še pripravo filmskih projekcij v sodelovanju s Slovensko kinoteko in sodelovanje na razstavi Arhivi-zakladnice spomina. Poskrbeli so tudi z prenovo nekaterih arhivskih prostorov.

Na novinarski konferenci so opozorili še na razstavo ob 25-letnici plebiscita, ki jo bodo 23. decembra postavili v državnem zboru. Novost razstave, ki je bila v podobni postavitvi na ogled že pred petimi leti v Cankarjevem domu, je v interaktivni karti, ki prikazuje število volivcev v posameznih občinah, je povedala Alenka Starman Alič, ki je razstavo pripravila skupaj z Vesno Gotovina.