Svet 21.12.2015 6:00

V Britanskem muzeju pridobili križ iz Lampeduse

London, 21. decembra - Neil MacGregor, ki namerava februarja zapustiti mesto direktorja Britanskega muzeja, je za zbirko muzeja pred svojim odhodom pridobil še križ iz Lampeduse. Križ, narejen iz razbitin čolna z več kot 500 begunci, ki je oktobra 2013 potonil ob italijanskem otoku Lampedusa, je izdelal italijanski tesar Francesco Tuccio.

Velika Britanija, London. Britanski muzej v Londonu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Britanski muzej v Londonu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Ta preprost, a zelo poveden predmet je ganljivo darilo muzeju," MacGregorjeve besede povzema britanski BBC. Kot je še dejal, bo Tucciova darežljivost obiskovalce opominjala na ta pomemben trenutek v zgodovini Evrope, na velike migracijske tokove, ki bodo morda spremenili naše razumevanje evropskega kontinenta.

V času njegovega vodenja je muzej pridobil številne izjemne eksponate, od veličastnih do zelo preprostih, vsi pa po njegovih besedah pripovedujejo o naših skupnih potrebah in upanjih.

Tuccio je križ izdelal iz ostankov čolna, na katerem je bilo več kot 500 beguncev, preživelo jih je le 151. Prenapolnjen čoln je najprej zajel požar, nato je potonil. Nekateri od preživelih so bili kristjani iz Eritreje. Tuccio jih je pozneje nekaj srečal v cerkvi. Ker jim ni mogel pomagati drugače, je začel zbirati kose lesa in izdelovati iz njega križe, pri čemer je vsak simbol upanja.

V muzeju so prepričani, da je pomembno zbirati predmete, ki pričajo o sedanjem času. Le tako bodo namreč njihove zbirke dinamične in odraz sveta takšnega, kot je.

MacGregor z mesta direktorja odstopa, ker ne želi več delati polnega delovnega časa. Bo pa še vedno sodeloval pri posameznih projektih muzeja, še piše BBC.