Svet 20.12.2015 6:00

V Londonu bodo obeležili 200-letnico rojstva Charlotte Bronte

London, 20. decembra - V londonski Nacionalni portretni galeriji bodo prihodnje leto obeležili 200-letnico rojstva pisateljice Charlotte Bronte (1816-1855), ki skupaj s sestrama Emily in Anne velja za eno najznamenitejših književnic 19. stoletja. Kot so zapisali v muzeju, njeni romani, kot so Jane Eyre, Shirley in Villette še danes pritegujejo številne bralce.

Razstava bo prek portretov in predmetov, ki si jih bodo za to priložnost izposodili iz Muzeja Bronte, predstavila življenje in delo Charlotte Bronte. V središču bodo, kot napovedujejo na muzejski spletni strani, nova odkritja o edinem ohranjenem portretu Charlotte in njenih sester, ki ga je naslikal njihov brat Branwell in ki je del zbirke galerije.

Sestre Bronte veljajo za najznamenitejše književnice, "ki so zrasle iz istega gnezda". Vse tri so v osami doma začele pisati že zelo zgodaj. Viharni vrh (Emily Bronte) in Jane Eyre (Charlotte Bronte) sta se uvrstila v kanon britanske književnosti, priljubljen je postal tudi roman Anne Bronte Gospa s Pustega brega.

Razstava bo na ogled od 22. februarja do 14. avgusta.