Slovenija 21.12.2015 10:10

Na današnji zimski solsticij praznik kratke filmske forme

Ljubljana, 21. decembra - V 16 mestih po Sloveniji bodo na današnji zimski solsticij pripravili Noč kratkih filmov. Osrednje praznovanje kratke filmske forme se bo danes ob 17. uri začelo v Slovenski kinoteki, kratkometražni maraton pa bo trajal čez polnoč. Program bo potekal tudi v kinematografih, članih Art kino mreže, dnevu pa se pridružujejo še drugi partnerji.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Noč kratkih filmov je mednarodni dogodek, ki v ospredje postavlja kratko filmsko formo. Gledalce navdušuje od leta 2011, ko so ga kot prve organizirale filmske institucije v Franciji. V Sloveniji je prvič potekal lani.

Program v Slovenski kinoteki v Ljubljani bo ob 17. uri uvedla projekcija animiranih filmov za otroke, starejše od šestih let, sledile bodo klasike, ki jih podpisujejo priznani slovenski režiserji, kot so France Štiglic, Matjaž Klopčič in Boštjan Hladnik. Večer v kinoteki bodo med drugim zaznamovali še animirani filmi za odrasle, študentski kratki filmi ter izbor filmov Festivala kratkih Kraken (FeKK).

Kratke filme si bo danes mogoče ogledati tudi v kinematografih Art kino mreže v Celju, Črnomlju, Domžalah, Idriji, Izoli, Krškem, Mariboru, Ptuju, Rogaški Slatini, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji loki, Trbovljah, Velenju in Žireh.

Poleg prikazovanja filmov v kinodvoranah je letošnja novost širjenje dogodka v nefilmske prostore, so zapisali organizatorji. Zavod za sodobno umetnost SCCA - Ljubljana bo v svojih prostorih predvajal sklop video del, na voljo pa bo tudi sklop filmov, ki si ga je moč ogledati na Vimeo kanalu Slovenskega filmskega centra še danes in v torek.

Dogodku se pridružuje tudi RTV Slovenija, ki bo na svojem drugem programu ob 23. uri prikazala sklop kratkih filmov: Mario je gledal morje z zaljubljenimi očmi v režiji Svetlane Dramlić, Zahtevam most, pripada mi v režiji Boštjana Jeršeta, Zora režiserke Nine Blažin, Jutro v režiji Sonje Prosenc ter Šampanjski twist Harryja Raga.