Slovenija 22.12.2015 6:00

Razstava Krize in novi začetki v MSUM

Ljubljana, 22. decembra - V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo Krize in novi začetki, ki bo predstavila umetnost v Sloveniji v zadnjem desetletju. Zasnovali so jo kot problemsko interpretacijo ter poskusili identificirati temeljne in najzanimivejše probleme sodobne umetnosti v Sloveniji ter njena presečišča ali protislovja.

Ljubljana. Muzej sodobne umetnosti (MSUM). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej sodobne umetnosti (MSUM).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je na novinarski konferenci pred odprtjem razstave povedala kustosinja Bojana Piškur, so 20. stoletje zaznamovale številne krize, od ekonomske do zadnje priseljenske, od tod tudi naslov razstave. Umetniki so se na krize odzvali zelo angažirano.

Razstava je nadaljevanje razstavne trilogije pred desetimi leti, ko so med letoma 2003 in 2005 v Moderni galeriji predstavili ključne tokove vizualne umetnosti in na sorodnih področjih po letu 1975.

Po besedah sokustosa razstave Igorja Španjola je v primerjavi s prejšnjimi tremi edicijami ta najobsežnejša. Ker se je v obravnavanem desetletju zgodilo ogromno, bo podala selekcioniran pogled na dogajanja. Združila bo dela več kot 90 umetnikov in skupin.

Postavitev, ki bo soočila zelo širok generacijski razpon umetnikov, bo poleg umetnosti v ožjem smislu predstavila tudi nekatere prakse sorodnih področij, kot so strip, fotografija, oblikovanje, arhitektura, film in performans.

Pospremil jo bo obsežen katalog, v katerega so tekste prispevali Anej Korsika, Blaž Lukan, Tjaša Pogačar Podgornik in Katja Praznik ter kustosi razstave, poleg Piškurjeve in Španjola še Vladimir Vidmar.

Ob razstavi, ki bo na ogled do 3. aprila, bo potekal bogat spremljevalni program. Vključeval bo performanse, okrogle mize, ki se bodo osredotočale na vprašanja, ki jih odpira razstava, predavanja, predstavitve projektov, projekcije filmov v Slovenski kinoteki in videa v MSUM, javna vodstva in pester pedagoški program.