Slovenija 29.12.2015 9:17

Prihodnje leto v Ljubljani fotografske podobe neokrnjene narave Sebastia Salgada

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 29. decembra - Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) za leto 2016 kot osrednjo napovedujejo razstavo enega trenutno najbolj iskanih živečih fotografov na svetu Sebastia Salgada. Postavitev, ki bo predstavila njegov cikel Geneza, bo tudi osrednji kulturni projekt v sklopu Ljubljane - zelene prestolnice Evrope 2016.

Singapur. Razstava cikla Geneza brazilskega fotografa Sebastia Salgada. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Singapur.
Razstava cikla Geneza brazilskega fotografa Sebastia Salgada.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Singapur. Razstava cikla Geneza brazilskega fotografa Sebastia Salgada. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Singapur.
Razstava cikla Geneza brazilskega fotografa Sebastia Salgada.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava bo postavljena na dveh lokacijah - v Galeriji Jakopič ter v Mestnem muzeju Ljubljana in bo združila vseh 245 črno-belih fotografij velikih formatov iz omenjenega cikla. Razstavo bodo odprli 1. junija in bo na ogled do 31. avgusta.

Cikel Geneza je nastajal osem let, od leta 2004 dalje. Geografsko pokriva vse celine in je fotografov osebni odziv na videne bridkosti človeštva, ki jih je kot svetovni popotnik in fotoreporter beležil v desetletjih svoje predhodne kariere. S fotografsko serijo Delavci je denimo raziskoval neizprosne pogoje dela po vsem svetu, njegova serija Migracije pa tematizira preseljevanja ljudstev in človekov boj za obstanek zaradi posledic vojne in suše.

V Genezi se je Salgado osredotočil na harmonične podobe neokrnjene narave, divjega življenja, pokrajin in domorodnih ljudstev. Dokumentiral je arktične in puščavske pokrajine, tropski deževni gozd, morsko in drugo divje življenje ter ljudstva, ki še vedno živijo v skladu s pradavnimi tradicijami.

Razstava je razdeljena na pet tematskih ciklov: Svetišča Zemlje, Južni planet, Afrika, Amazonija in Pantanal ter Severni kraji.

Kot je za STA povedal direktor MGML Blaž Peršin, je odločitvi za predstavitev cikla Geneza botroval fotografov univerzalni pristop do našega planeta. Poleg tega želijo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana (MOL) pripraviti projekt, ki bo ne le na lokalni ravni pokazal, kako pomembna je zelena osveščenost, ampak bo prinesel tudi kozmopolitski vpogled v življenje na planetu.

Po besedah umetniške vodje Galerije Jakopič Marije Skočir ne želijo zgolj predstaviti Salgadovih fotografij ter prenesti idealnih primerov ali primerov dobre prakse v naše okolje. Salgado je namreč skupaj z ženo Lelio Wanick Salgado tudi ustanovitelj nevladne okoljevarstvene organizacije Instituto Terra, katere glavni namen je pogozdovanje brazilskega deževnega gozda. S projektom želijo poseči v lokalno okolje, poleg tega pa obiskovalcem dati možnost, da njihov prispevek postane viden. Kot je poudarila, gradijo na trajnostni perspektivi projekta.

Projekt bi denimo lahko prinesel razmislek o slovenskih gozdovih, ki so pomembno naravno bogastvo, za katerega pa je potrebno ustrezno poskrbeti. V Ljubljani imamo pred seboj Rožnik, ki je utrpel precej škode lani ob žledolomu. Kot je dejala Skočirjeva, iščejo konkretne možnosti vključevanja projekta v širši razmislek o družbenem in naravnem okolju.

Čeprav bo v Ljubljani razstavljen le Salgadov cikel Geneza, ga bodo prek njegovih foto monografij in drugega gradiva predstavili celovito. V Mestnem muzeju bodo tudi prikazali film Sol zemlje iz leta 2014, ki sta ga režirala Wim Wenders in Salgadov sin Juliano Ribeiro Salgado.

Salgado se je rodil leta 1944 v kraju Minas Gerais v Braziliji. Študiral je ekonomijo in do leta 1973 delal za International Coffe Organisation. Fotografirati je začel leta 1974 v Parizu. Bil je član pomembnih fotografskih agencij Sygma, Gamma in Magnum Photos. Leta 1994 je skupaj z ženo ustanovil fundacijo Amazonas Images, ki je posvečena izključno njegovemu delu.

Kot je dejala Skočirjeva, je Salgado že od vsega začetka k fotografiji pristopal kot mediju, ki lahko na svoj način spreminja svet. Fotografije v njegovih ciklih pred Genezo, ki so zelo nedvoumna in kruta pričevanja o dogajanjih po svetu, so nekoliko manj estetizirane kot v Genezi.

Salgado, ki je s svojimi projekti prisoten po vsem svetu, sicer na območju jugovzhodne Evrope še ni bil predstavljen, zato po Peršinovih besedah računajo, da bo razstava pritegnila širši krog občinstva.

Razstavo Sebastia Salgada, ki bo obenem osrednji projekt Meseca fotografije, bo pospremil bogat spremljevalni program. Med drugim v sodelovanju s Kinodvorom načrtujejo projekcijo filma na prostem, predvidoma v Tivoliju, kjer je včasih že deloval letni kino.