Slovenija 22.12.2015 13:11

Pri Cankarjevi založbi Dekleva, Flisar, Möderndorfer in Vovk

Ljubljana, 22. decembra - Pri Cankarjevi založbi so predstavili štiri novosti uveljavljenih domačih avtorjev. To so roman Milana Dekleve o Almi Karlin z naslovom Telo iz črk, roman Evalda Flisarja Besede nad oblaki, kratke zgodbe Urbana Vovka pod naslovom Garaže in štiri nove drame Vinka Möderndorferja, ki nosijo naslov po eni izmed njih - Mali nočni kvartet.

Kratki roman Telo iz črk prinaša literariziran opis nadvse nenavadnega življenja celjske književnice in svetovne popotnice Alme Karlin. Kot je na predstavitvi knjig dejal urednik Andrej Blatnik, si je avtor za osnovo izbral nekaj drobcev iz njenega življenja, s katerimi je izrisal portret drzne, pogumne in nadarjene ženske. Kot je dodal Dekleva, je lahko Almina pokončna drža in sledenje lastni duši v današnjem svetu razpadlih vrednot marsikomu v navdih.

Dogajanje Flisarjevega romana Besede nad oblaki je postavljeno na letalo, ki leti v Singapur. V ospredju so dialogi med navidez nepovezanimi potniki, izkaže pa se, da so veliko bolj povezani, kot bi si lahko domišljali, je povedal Blatnik. Konec avtor pusti odprt, vmes pa postreže z dramatično raziskavo razdrobljenosti sodobne človeške misli in katalogom zvijač, ki se jih poslužujejo potniki. Flisar je ob izrazil začudenje, da je urednik revije Bukla Samo Rugelj delo označil za satirični roman.

Kratke zgodbe Garaže bi lahko uvrstili med Vovkova najbolj literarna dela, je menil Blatnik. Po njegovih besedah namreč razširjajo meje literarne zvrstnosti, saj se gibljejo vse od esejističnih do povsem subjektivnih, avtobiografskih zapisov. Blatnik je delo primerjal z avtobiografskim delom norveškega pisatelja Karla Oveja Knausgaarda Moj boj, saj tudi Vovk pred bralca razgrinja osebna vprašanja, ki si jih zastavlja slehernik. Knjiga je po avtorjevih besedah nastajala skoraj deset let. Pri pisanju zgodb je želel prisluhniti tudi drugim glasovom, ki bi pripovedovalca oddaljili od neposrednih avtorjevih misli. Spremno besedo je prispeval pesnik Uroš Zupan.

Mali nočni kvartet prinaša štiri nove Möderndorferjeve drame, ki so bile, kot je poudaril Blatnik, vse že letos uprizorjene v profesionalnih gledališčih. Drame Evropa, Mali nočni kvartet, Obiski in Nostalgična komedija lahko po Blatnikovem mnenju razdelimo v dve vrsti besedil: temačne in politično satirične ter lahkotnejše, vse pa povezuje prepoznavna Möderndorferjeva govorica. Spremna beseda je delo gledališkega kritika in teoretika Blaža Lukana. Z izdajo dramskih besedil pri Cankarjevi založbi želijo, da bi bila ta bolj dostopna tudi ljubiteljskim gledališčem, je še povedal Blatnik.