Svet 23.12.2015 6:00

V amsterdamskem Rijksmuseumu prihodnje leto dela Adriaena van de Veldeja

Amsterdam, 23. decembra - V amsterdamskem Rijksmuseumu za prihodnje leto napovedujejo razstavo del nizozemskega slikarja Adriaena van de Veldeja (1636-1672). Umetnik je v zlatem obdobju nizozemskega slikarstva veljal za enega najpomembnejših avtorjev, danes je širši javnosti le slabo poznan. Kot piše na spletni strani muzeja, želijo z razstavo to spremeniti.

Postavitev, ki bo združila okoli 25 slik in 40 risb, bo na ogled od 24. junija do 18. septembra, še piše na spletni strani muzeja.

Adriaen van de Velde se je rodil v Amsterdamu. Bil je član znane nizozemske rodbine slikarjev - sin slikarja Willema van de Veldeja st. in brat uglednega slikarja Willema van de Veldeja ml.. Šolal se je pri očetu in pri J. Wynantsu v Haarlemu.

V nasprotju z očetom in bratom se ni usmeril v slikanje pomorskih motivov, ampak je od mladih nog preučeval naravo in se posveti slikanju pokrajine, predvsem domačega okolja. V njegovem slogu so vplivi italijanskega slikarstva.

Ni veljal za čistega krajinarja, ker je v pejsaže pogosto vključeval manjše skupine oseb ali posameznike pri različnih opravilih. Znan je tudi po subtilnih podobah morske obale z ribiči in mornarji ter po slikah živali. Kot slikar živali je pogosto sodeloval pri izdelavi slik drugih tedaj znanih umetnikov. Ustvaril je nekaj podob z nabožno vsebino.