Svet 24.12.2015 6:00

V dunajskem razstavišču Kunstforum v letu 2016 poudarek na 20. stoletju

Dunaj, 24. decembra - V dunajskem razstavišču Bank Austria Kunstforum za prihodnje leto napovedujejo razstave del Balthasarja Klossowskega de Rolasa, poznanega kot Balthus, Martina Kippenbergerja in Georgie O'Keeffe. S predstavitvijo del treh velikanov si želijo po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA osredotočiti na pomembne umetniške pozicije 20. stoletja.

Kot poudarja direktorica razstavišča Ingried Brugger, bo Kunstforum prvič v zgodovini svojega delovanja celotno razstavno leto posvetil velikim imenom iz nedavne umetnostne zgodovine.

Retrospektivno razstavo Balthusa, ki bo prva retrospektiva tega umetnika v Avstriji, bodo odprli 24. februarja. Na njej bodo predstavljeni tako njegove upodobitve pogledov na ulice in mesta, kot tudi njegovi portreti in ženski akti. Poseben sklop bo posvečen umetnikovemu delu za gledališče. Razstava leta 2001 preminulega umetnika bo na ogled do 19. junija.

Razstavo Martina Kippenbergerja bodo odprli 8. septembra. Postavitev se bo osredotočila na opus leta 1997 na Dunaju preminulega umetnika in manj na njegovo osebnost. Na ogled bo do 20. novembra.

Ob koncu razstavnega leta pa bodo 30. novembra odprli razstavo Georgie O'Keffe. Kot napovedujejo v razstavišču, bo to doslej največja razstava te ameriške umetnice v Evropi. Poudarek bo na prehodu v abstrakcijo v zgodnjih delih iz prvega desetletja 20. stoletja in na krajinah, nastalih od leta 1930 dalje v Novi Mehiki. Razstava, ki jo bodo pripravili v sodelovanju z londonsko galerijo Tate, bo odprta do 12. marca 2017.