Slovenija 24.12.2015 14:16

Turšič nepreklicno odstopa s funkcije direktorja Ksevt

z odzivom ministrstva za kulturo v 7., 8. in 9. odstavku

Ljubljana, 24. decembra - Direktor Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) Miha Turšič je bil s predsednikom vlade Mirom Cerarjem dogovorjen, da bo v tem tednu znano več o prihodnosti središča. Turšič od vlade ni prejel nobenih rešitev - ne statusnih ne finančnih. Sporočil je, da zato nepreklicno odstopa s funkcije direktorja Ksevta.

Ljubljana. Soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Miha Turšič. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Miha Turšič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Turšič se je za nepreklicni odstop z mesta direktorja Ksevt odločil, "ker se nič od tega, na kar je z gladovno stavko opozarjal, ni razrešilo". Po njegovih besedah se ministrstvo za kulturo še naprej zateka k politični manipulaciji, birokratskemu politikantstvu in aroganci.

"Nižji sekretar Matjaž Šekoranja me kriminalizira za svoje birokratske napake. Direktorica direktorata za ustvarjalnost Biserka Močnik nizkotno zlorablja mojo družinsko stisko in jo razširja po morbidnih portalih. Ministrica Julijana Bizjak Mlakar pa oba podpira. Toliko o zakonitem delovanju uradnikov in srčnosti ministrice, kot jo opisuje njen partijski vodja. Toda - kdo jim pa kaj more! So nedotakljivi! Zato Ksevta v takih pogojih ne morem več odgovorno voditi," je svojo odločitev pojasnil Turšič.

Dodal je, da je bila v tem času opravljena predvidena finančna revizija poslovanja Ksevta, katere rezultati še nekaj tednov ne bodo znani, v medijih pa neimenovani viri z ministrstva za kulturo skupaj z Božidarjem Novakom špekulirajo o večmilijonskih utajah. Prav tako naj bi državni sekretar Anton Peršak "z neutemeljenimi špekulacijami pokončal reševanje Ksevta na ministrstvu za gospodarstvo".

Novak je Turšiču po Twitterju sporočil: "Gospod Turšič, z vašimi izzivi v Ksevt in privatnem življenju nimam nič. Želim vam vesel božič."

Turšič je spomnil, da je Ksevt pred leti vzpostavil z Draganom Živadinovom in Dunjo Zupančič, v sodelovanju s številnimi sodelavci, politiki in mednarodnimi partnerji. Vanj so od začetka vlagali znanje, delo in sredstva. Ksevt je bil dejanski katalizator povezovanja umetnosti in znanosti znotraj mednarodnih vesoljskih aktivnosti.

"Razvoj inštitucije v treh letih je presegel tudi moja pričakovanja. Vsega je zdaj konec! Iz te kalvarije odhajam poražen in socialno ogrožen, zato se moram najprej posvetiti preživetju in svojim najbližjim, nato pa nazaj v umetnost, ker brez nje ne morem živeti," je še zapisal Turšič.

Z ministrstva za kulturo so za STA sporočili, da Turšičevega odstopa z mesta direktorja zavoda Ksevt ne morejo komentirati, saj gre za občinski javni zavod občine Vitanje in ministrstvo zanj ni pristojno.

Kot so zapisali, je bilo delo ministrstva za kulturo "vseskozi pregledno in v skladu z obveznostmi, ki jih nalaga zakonodaja". Ta, kot so poudarili, v enaki meri velja za vse prejemnike sredstev z ministrstva za kulturo. Prav tako na ministrstvu ne morejo komentirati preiskav poslovanja Ksevta, saj, kot so zapisali, zanje niso pristojni.

Kot so seznanjeni na ministrstvu za kulturo, dogovori za drugačno ureditev statusa javnega zavoda KSEVT po njim dostopnih podatkih potekajo v skladu z dogovori.

Z vlade so po naznanitvi Turšičevega odstopa za STA sporočili, da reševanje problematike javnega zavoda Ksevt trenutno poteka v smeri ureditve finančnega in pravnega statusa zavoda, operativno pa jih bo izpeljala tehnična pisarna Slovenija v vesolju. Za njeno vzpostavitev so se ta teden dogovorili državni sekretarji vlade in treh ministrstev. Delovati bo začela po podpisu sporazuma, ki je predviden januarja.

Turšič je na situacijo Ksevta in druge težave na področju kulture opozoril z gladovno stavko, ki jo je začel 30. septembra. Tedaj je dejal, da v Ksevtu zaradi pomanjkanja sredstev ne uspejo realizirati že dogovorjenih projektov ali izvajati programa. Zahteval je, da se Ksevt preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo.

Med razpravo odbora DZ za kulturo 14. oktobra je vlada kot rešitev za obstoj Ksevta v prihodnje predlagala ustanovitev slovenske vesoljske agencije v sklopu gospodarskega ministrstva. Turšič je tedaj izrazil zadovoljstvo nad predlogom. Država naj bi kot soustanoviteljica v delovanje Ksevta vstopila 22. decembra.

Gladovno stavko je Turšič sklenil 16. oktobra, po tem, ko je prejel mnenje direktorata za javno računovodstvo, da je bila uporaba javnih sredstev v Ksevtu upravičena in transparentna. Z ministrstva za kulturo so tedaj sporočili, da njegova interpretacija mnenja ni bila točna.