Svet 28.12.2015 5:00

V Picassovem muzeju v Barceloni prihodnje leto razstava Kubizem in vojna

Barcelona, 28. decembra - V Picassovem muzeju v Barceloni za prihodnje leto napovedujejo razstavo z naslovom Kubizem in vojna. Osredotočila se bo na evropsko umetniško avantgardo v času prve svetovne vojne v Parizu ter na odgovor umetnikov na strah, bolečino in nevarnosti, ki jih je s seboj prinesla vojna.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Razstava bo združila okoli 80 del, nastalih med letoma 1913 in 1919. V središču bodo trije tujci, ki so živeli v Franciji in v času vojne niso šli na bojišče: Pablo Picasso, Juan Gris in Diego Rivera.

Postavitev bo raziskovala tudi vlogo nekaterih drugih umetnikov, ki so se znašli v podobnih okoliščinah, kot so bili Maria Blanchard, Gino Severini in Jacques Lipchitz, ter še nekaterih francoskih umetnikov, ki se iz različnih razlogov niso pridružili oboroženemu boju, med njimi Henrija Laurensa in Henrija Matissa. Slednja sta prav v tem času ustvarila nekatera od svojih najbolj eksperimentalnih del.

Čeprav bo poudarek na umetnikih, ki se niso udeležili bojev, in na njihovem umetniškem razvoju, pa bo na razstavi predstavljen tudi prispevek dveh pomembnih predstavnikov kubizma, ki sta preživela strelske jarke - Georgesa Braqua in Fernanda Legerja.

Razstava bo na ogled od 20. oktobra 2016 do konca januarja 2017, še piše na spletni strani muzeja.