Svet 29.12.2015 6:00

Italija bo za restavriranje Neronove palače Domus Aurea namenila 13 milijonov evrov

Rim, 29. decembra - Italija bo za restavriranje velikega dela obsežne Neronove palače Domus Aurea v Rimu namenila 13 milijonov evrov. Restavratorska dela naj bi bila, kot je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA za rimski dnevnik Il Messaggero povedal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini, končana leta 2018.

Palača, ki jo je rimski cesar Neron dal zgraditi med letoma 64 in 68, je ena največjih turističnih znamenitosti Rima, obenem velja za eno najrazkošnješih palač rimske antike.

Neron je dal palačo zgraditi po velikem požaru, ki je leta 64 uničil aristokratska domovanja na rimskem griču Eskvilin. Palača iz opeke in betona je slovela po pozlati, vendar pa ta ni bila edini razkošni element okrasja. Štukaturo na stropu so sestavljali poldragi kamni in prevleke iz slonove kosti, zidove pa so krasile freske.

Po Neronovi smrti je bila palača v vse večjo sramoto vladarjevim naslednikom. V enem samem desetletju so izropali marmor, dragulje in slonovo kost. Kmalu po Neronovi smrti so palačo zapolnili z zemljo in zgradili nove stavbe. Palača je postopoma utonila v pozabo, prekrile so jo nove zgradbe, kar pa je ohranilo stenske poslikave.

Konec 15. stoletja je palačo po naključju odkril nek mladi Rimljan, ki je po nerodnosti padel skozi razpoko in se znašel v nenavadni jami, polni poslikav. Kmalu so se v jamo začeli spuščati mladi rimski umetniki, ki so si želeli ogledati ta čudež. Pozneje so se tudi slavni umetniki Pinturicchio, Raphael in Michelangelo spustili v podzemlje, da bi preučili votline, in na zidove vklesali svoja imena.

Stavbo je pozneje začela najedati vlaga, v času hudega deževja se je celo zrušil del stropa. Zaradi vse večjih pomislekov glede stanja stavbe in varnosti obiskovalcev so vilo leta 2005 zaprli zaradi obnove. Del kompleksa so odprli februarja leta 2007, marca naslednje leto pa ga spet zaprli zaradi slabih varnostnih razmer.