Svet 3.1.2016 5:00

V Washingtonu poleti razstava del francoskega slikarja Huberta Roberta

Washington, 3. januarja - V Nacionalni galeriji umetnosti v Washingtonu za drugo polovico leta napovedujejo razstavo del francoskega slikarja Huberta Roberta (1733-1808). Umetnik, so ga zaradi njegovih upodobitev antičnih ruševin imenovali tudi "Robert des ruines" (Robert ruševin), bo predstavljen z okoli 50 slikami in prav toliko risbami.

Robert je v času svojega življenja veljal za enega najpomembnejših in tudi najuspešnejših francoskih umetnikov. Na tokratni razstavi v Washingtonu bo prvič celovito predstavljen kot risar in slikar, piše na spletni strani galerije.

Razstavljena dela bodo pričala o njegovem umetniškem razvoju v Rimu in o dovršenosti, ki jo je v njih dosegal po vrnitvi v Pariz.

Osredotočila pa se bo tudi na Robertov prispevek k razvoju francoskega slikarstva in pomembno vlogo, ki jo je imel pri razširjanju arhitekturnih capricciov - umetniških del, v katerih so umetniki na fantazijske načine združevali spomenike preteklosti in sodobnosti ter tako ustvarjali nenavadne nove pokrajine in mesta.

Robert se je rodil v Parizu. Leta 1754 je odšel v Rim, kjer je ostal 11 let. V Rimu se je družil z mladimi umetniki, ki so se zbirali okoli Piranesija in ki so svojimi romantičnimi capriccii močno vplivali nanj. Vrnitvi v Pariz leta 1765 je sledil hiter uspeh.

Razstava bo na ogled od 26. junija do 2. oktobra, še piše na spletni strani galerije.