Na hitro prelistano 2.1.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. januarja - Pri Mladinski knjigi je izšla monografija Janka Prunka Zgodovina Evrope v dobi racionalistične civilizacije 1775-2015, pri Celjski Mohorjevi družbi pa v redni zbirki 2016 delo Andreje Poljanec Rahločutno starševstvo. Založba Učila je poskrbela za prevod mladinske biografije o nogometnem zvezdniku Cristianu Ronaldu avtorice Yvette Žoltowska-Darske.

Ljubljana. Priročnik Rahločutno starševstvo specialistke zakonske in družinske terapije Andreje Poljanec. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Rahločutno starševstvo specialistke zakonske in družinske terapije Andreje Poljanec.
Foto: STA

Ljubljana. Otroška knjiga o nogometnem zvezdniku Ronaldu avtorice Yvette Žoltowska-Darske. Foto: STA

Ljubljana.
Otroška knjiga o nogometnem zvezdniku Ronaldu avtorice Yvette Žoltowska-Darske.
Foto: STA

Ljubljana. Strokovna monografija Zgodovina Evrope v dobi racionalistične civilizacije 1775-2015 avtorja Janka Prunka. Foto: STA

Ljubljana.
Strokovna monografija Zgodovina Evrope v dobi racionalistične civilizacije 1775-2015 avtorja Janka Prunka.
Foto: STA

ZGODOVINA EVROPE - OBSEŽNA MONOGRAFIJA O EVROPI OD LETA 1775 DO DANES

Zgodovinar Janko Prunk s pričujočo knjigo predstavlja sintezo antropološko-zgodovinskega razvoja zahodne civilizacije. Delo po mnenju nemškega zgodovinarja Heinza Duchhardta navdušuje predvsem z izvirnim zastavljanjem vprašanj pa tudi z izjemno širokim znanstvenim horizontom pisca. Po monografiji bodo, kot je zapisal publicist Aleš Maver, posegali zelo različni bralci. Iz nje se lahko o temeljnih razvojnih potezah politične, gospodarske ali kulturne zgodovine Evrope v zadnjih dveh stoletjih in pol pouči vsakdo, ki ga zanimata novejša preteklost in polpreteklost, obenem pa bo z obilico vključenega gradiva in s svežimi interpretacijami mnogih pojavov nagovarjala specialiste. Po Mavrovem mnenju je pomemben uvodni razdelek, v katerem avtor pojasni svoje razumevanje pojma racionalistična civilizacija in izriše sugestivno fresko Evrope na predvečer moderne, brez katere bi bili nadaljnji razvojni procesi nerazumljivi.

Po besedah zgodovinarja in literarnega zgodovinarja Igorja Grdine je knjiga impresiven poskus premisliti omenjeno dobo Evrope po vsej širini in globini. "Prunkovo dojemanje zgodovine je optimistično, vendar v tem nikakor ni naivno: racionalizem šteje le za vodilni, ne pa tudi edini impulz dinamičnega in nasprotij polnega časa," je zapisal.

RAHLOČUTNO STARŠEVSTVO - TEORETIČNO DELO O POMENU RAHLOČUTNEGA STARŠEVSTVA

Specialistka zakonske in družinske terapije v knjigi obravnava poslanstvo starševstva, pri čemer poskuša tudi znanstveno predstaviti tiste vidike starševstva, ki so ključnega pomena za otrokov optimalen razvoj. Starševstvo namreč ni le način vzgajanja, discipliniranja, komunikacije, pač pa je globok in vzajemen odnos, v katerem se razvijata oba, tako otrok kot odrasli. Avtorica poudarja ključne komponente, ki so v temelju tega odnosa: odzivnost na otrokove potrebe, prožnost, sočutje, uglašenost ter vsakršno odsotnost telesnega in psihičnega kaznovanja.

Knjiga predstavlja tudi globlja relacijska izhodišča za razumevanje varnega starševstva. Avtorica najprej ponudi teoretično-analitični pregled literature mlajše zgodovine starševstva, nato obravnava teme, kot so nevropsihološki razvoj otroka, medgeneracijski prenos nasilja, nasilje nad otroki, telesna zloraba in zanemarjanje otroka, telesno kaznovanje, nevropsihološki vidik vpliva nasilja in zanemarjanja na otroka, obrnjene vloge in možnost prekinitve medgeneracijskega prenosa nasilja. Šele v odsotnosti slednjih je mogoče govoriti o varnem starševstvu, ki je utemeljeno na pozitivnem odraslem intimnem odnosu, na stiku z lastnimi psihičnimi vsebinami in čutenji staršev, s sposobnostjo uspešnega soočanja staršev s stresom, odsotnostjo telesnega kaznovanja, poniževanja in sramotenja.

RONALDO, FANT, KI JE VEDEL, KAJ HOČE - MLADINSKA BIOGRAFIJA O PORTUGALSKEM NOGOMETNEM ZVEZDNIKU

Knjiga Ronaldo, fant, ki je vedel kaj hoče, predstavi življenje nogometnega zvezdnika. Med drugim lahko bralec izve, da je moštvo, za katerega je igral, ko je bil star osem let, izgubilo vsako tekmo, da je pri 12 letih zapustil družino in odšel živet v internat v Lizbono, ter da so mu pri 15 letih zdravniki odkrili bolezen srca, zaradi katere bi lahko bil prisiljen prenehati igrati nogomet. Knjiga o Ronaldu, ki je pri 24 letih postal najbolje plačani nogometaš vseh časov, govori o njegovi neomajni volji in odločnosti na poti do vrha kot tudi o izjemni nadarjenosti in o tem, da se da marsikaj doseči s sanjami in trdim delom. Za prevod biografije Yvette Žoltowska-Darske, ki se je podpisala tudi pod mladinsko biografijo o Lionelu Messiju, je poskrbel Jure Šešet.