Svet 4.1.2016 10:28

Tarantina tožijo zaradi kraje avtorskih pravic za film Django brez okovov

London, 4. januarja - Scenarista tožita Quentina Tarantina zaradi kraje avtorskih pravic za njegov izredno uspešen film Django brez okovov iz leta 2012. Režiser naj bi za film uporabil like in dialoge, ki se pojavljajo v njunem scenariju z naslovom Freedom. Za film je Tarantino med drugimi nagradami prejel oskarja, zlati globus in bafto za scenarij.

Francija, Cannes. Ameriški režiser Quentin Tarantino Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Ameriški režiser Quentin Tarantino
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Oscar Colvin Jr. in njegov sin Torrance J. Colvin zaradi zlorabe avtorskih pravic tožita Tarantina, produkcijsko hišo Weinstein Company in distributerja Columbia Pictures. Med drugim sta Colvinova navedla, da je režiser samooklicani tat, saj je izjavil, da za svoja dela "krade iz vsakega filma, ki je kdaj nastal".

Pojasnila sta, da sta scenarij za film Freedom poslala agenciji William Morris, kjer so jima omenili, da bi morda pri projektu sodeloval Tarantino. Po nastanku filma Django brez okovov pa sta ugotovila, da se v filmu pojavljajo liki ter dialogi iz njunega scenarija, kar po njuni presoji, ne more biti naključje.

Scenarista navajata: "Pred Djangom Freemanom je obstajal pobegli suženj z imenom Jackson Freeman, ki je želel sebe in svojo družino osvoboditi okovov zlobnega lastnika plantaže. Pred Dr. Schultzem pa je bil Samson, belec, ki bi pomagal Freemanu, da svoje najdražje reši suženjstva."

Colvinova trdita, da sta avtorja "srca, kosti in mišic" ideje, ki je nato postala sloviti film Django brez okovov. Tožbo sta vložila na sodišču v Washingtonu. Zahtevata povračilo škode, ki jima je bila povzročena, in naj bi znašala na stotine milijonov dolarjev.

Film Django brez okovov, v katerem je v naslovni vlogi nastopil Jamie Foxx, se sicer poklanja številnim žanrskim klasikam. Med njimi filmu Django Sergia Corbuccija, ki ga je Tarantino večkrat omenil kot vir navdiha, je pisal The Guardian.