Svet 4.1.2016 12:01

Šest na novo restavriranih antičnih hiš v Pompejih pritegnilo množico obiskovalcev

Neapelj, 4. januarja - Šest na novo restavriranih antičnih hiš na arheološkem najdišču Pompeji na jugu Italije, ki so jih na božični večer ponovno odprli za javnost, je v prvih dneh pritegnilo množico obiskovalcev. Na božično nedeljo so jih po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa našteli več kot 7000, v ponedeljek pa že zjutraj 5000.

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA

Največ so jih našteli v hiši, kjer so v antičnih Pompejih barvali tekstil - Fullonica di Stephanus, po besedah upravnika arheološkega najdišča Massima Osanne pa je bila izjemno dobro obiskana tudi hiša Paquiusa Proculusa s svojimi barvitimi talnimi mozaiki in poslikavami.

V sklopu velikega projekta restavriranja Pompejev so za restavracijo šestih hiš namenili tri milijone evrov. Po besedah Osanne so vseh šest hiš za javnost odprli naenkrat, saj skupaj ponujajo izjemen vpogled v življenje v antičnem mestu tik pred izbruhom Vezuva leta 79, ki je mesto pokopal pod vulkanskim pepelom.

Restavrirane hiše na eni strani pričajo o življenju premožnejših in pomembnejših prebivalcev mesta, kot je bil lastnik Hiše efeba, ki je takoj po potresu, ki je mesto prizadel leta 63, kupil in obnovil nekaj domov v neposredni soseščini. Tako je nastala neke vrste urbana vila, v kateri je žival s svojo družino.

Na drugi strani pa so med njimi tudi skromnejše hiše, kot sta denimo hiša Fabiusa Amandia ali svečenika Amandus, ki sta manjši in imata manj sob kot preostale.

Med na novo odprtimi je še hiša Criptoportico, ki je bila v času Avgusta izjemno razkošna, stene so tedaj verjetno krasile kakovostne poslikave s prizori iz Iliade, imela je tudi zasebne terme. Hišo so po potresu leta 63 verjetno prodali in prenovili, del hiše pa je bil zaprt in uporabljen kot klet.

Obsežen projekt restavriranja Pompejev, ki jih je Italija dolga leta zanemarjala, je vreden 105 milijonov evrov. Po prvotnem načrtu naj bi se končal že decembra lani, vendar so ga podaljšali. Tako naj bi bil končan do 24. avgusta 2017, ko bodo obeležili 1938. obletnico izbruha Vezuva.