Svet 5.1.2016 6:00

Večna Annie Hall Diane Keaton danes praznuje 70 let

Los Angeles, 5. januarja - Ameriška igralka Diane Keaton bo danes dopolnila 70 let. Kariero je začela na odrih, v filmskem svetu pa je debitirala v 70. letih. Njena prva velika vloga je bila Kay Adams Corleone v Botru (1972) Francisa Forda Coppole, izoblikovale pa so jo v vloge v filmih Woodyja Allena. Največji uspeh je požela v njegovem filmu Annie Hall.

Prav sodelovanje z Allenom je Keatonovo utrdilo v komičnih vlogah. Skupaj sta posnela osem filmov. Njuno četrto skupno sodelovanje pri filmu Annie Hall je Keatonovi za upodobitev naslovne junakinje prineslo oskarja za najboljšo žensko vlogo, zlati globus in bafto.

Vlogo Annie je Allen napisal posebej zanjo. Mnogi so jo spraševali, ali je takšna kot je v filmu, tudi v resničnem življenju. Allen je to okrepil z izjavo: "Keatonova v resničnem življenju verjame v boga. Prav tako verjame, da radio deluje, ker v njem živijo majhni možički."

Po filmu je Keatonova obveljala tudi za modno ikono, saj je oživila slog Marlene Dietrich in Katharine Hepburn in se oblačila v obleke, ki jih je dopolnila s kravato. Posnemale so jo ženske po vsemu svetu.

Med njenimi najpopularnejšimi filmi so še Iskanje gospoda Goodbara (1977), Baby Boom (1987), Nevestin oče (1991), Marvinova soba (1996), Ljubezen je luštna stvar (2003) in Nova v družini (2005).

Keatonova je bila v ljubezenskem razmerju z Warrenom Beattyjem in je nastopila v njegovem filmu Reds (1981). Med njenimi spremljevalci je bil tudi Al Pacino.

Leta 2001 je spregovorila o tem, kako se počuti kot samska 50-letnica: "Ne razmišljam, da bi bilo moje življenje manj vredno, ker nisem poročena. Ta stari mit je za v smeti." Keatonova je mati dvema posvojencema - hčeri Dexter in sinu Dukeu.

Keatonova deluje tudi kot režiserka, producentka, scenaristka in fotografinja. Občasno se prepusti še pevski karieri. Kot režiserka podpisuje dokumentarni film Heaven (1987) ter nekaj glasbenih video spotov. Za televizijo je režirala eno epizodo Twin Peaksa (1990).