Slovenija 5.1.2016 12:07

Na Emi 2016 se bo za evrovizijski nastop potegovalo deset izvajalcev

Ljubljana, 5. januarja - Na slovenskem izboru za pesem Evrovizije - Emi 2016 se bo predstavilo deset izvajalcev: Anja Baš, Anja Kotar, D Base, ManuElla, Nuša Derenda, Raiven, Regina, SAN Di EGO, Sebastijan Lukovnjak in Žan Serčič. Izbor Ema bo potekal 27. februarja v sklopu novega festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe (DSZG).

Ljubljana, RTV Slovenija. Izbor Ema 2015 za slovenskega predstavnika na tekmovanju za Pesem Evrovizije. Zmagovalka šova Slovenija ima talent Jana Šušteršič. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, RTV Slovenija.
Izbor Ema 2015 za slovenskega predstavnika na tekmovanju za Pesem Evrovizije.
Zmagovalka šova Slovenija ima talent Jana Šušteršič.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Letošnji izbor Ema bo enak kot v letih 2011, 2014 in 2015. Zmagovalec izbora bo znan po dveh krogih glasovanja. V prvem krogu bo tričlanska strokovna žirija na podlagi glasovanja določila dva superfinalista. V drugem krogu pa bodo zmagovalca, ki bo maja v Stockholmu nastopil na Evroviziji, izbrali s telefonskim glasovanjem občinstva, so povedali na današnji novinarski konferenci.

Način glasovanja bo enak kot na izboru Ema 2011, na katerem je slavila Maja Keuc in nato v velikem finalu pesmi Evrovizije osvojila 13. mesto, kar je najvišja uvrstitev Slovenije v zadnjih 12 letih. Enak izbor pa je bil tudi lani, ko sta Maraaya osvojila 14. mesto v velikem evrovizijskem finalu.

Strokovno komisijo, ki je izbrala pesmi in izvajalce za nastop na Emi, so sestavljali pevka Alenka Godec, glasbenik, avtor glasbe in glasbeni producent Gaber Radojevič, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in urednik projekta Ema 2016 Aleksander Radić. Komisija se je odločala med 61 skladbami.

Februar bo Televizija Slovenija tudi sicer posvetila slovenski zabavni glasbi. Tri zaporedne sobotne večere bodo gledalci spremljali festivalske večere, ki se med seboj žanrsko razlikujejo. Najprej se bo 13. februarja predstavil novi slovenski zabavnoglasbeni festival Poprock. Ta bo predstavil deset pop in pop-rock skladb, ki jih bodo izvedli v živo ob spremljavi benda.

Teden kasneje, 20. februarja, se bo skupaj z revijskim orkestrom Radiotelevizije Slovenija predstavila popevka, ki bo prav tako predstavila deset novosti v svojem žanru. Na koncu, 27. februarja, bo čas še za Emo 2016. Kot del DSZG bo 15. februarja še neposredni prenos koncerta Siddharte.