Slovenija 5.1.2016 12:50

Na razstavi Fair foto predstavljena etična modna fotografija

Ljubljana, 5. januarja - V družabnem prostoru na Vegovi Ziferblat bodo od srede gostili potujočo razstavo Fair foto. S fotografsko razstavo, ki je nastala v sodelovanju med društvom fotografov Fotorama in nevladnimi organizacijami, želijo opozoriti na neetično delovanje modne industrije. Obenem želijo pokazati tudi na drugačne možnosti oblačenja.

Ljubljana. Fotograf, fotoreporter, fotoaparat. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotograf, fotoreporter, fotoaparat.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razstava Fair foto je nastala na fotografski delavnici z mladimi fotografi v organizaciji Društva fotografov Fotorama in Zadruge Buna, prikazuje pa oblačila, narejena po načelih pravične trgovine ali iz druge roke.

Tema avgustovske fotografske delavnice je bila modna fotografija malo drugače. Modeli so bili posamezniki, oblečeni v oblačila iz pravične trgovine in iz druge roke ter naličeni z naravno kozmetiko. Mentorji so udeležence delavnice spremljali ves dan, jim pomagali pri izbiri fotografij za razstavo ter pri obdelavi fotografij.

Z razstavo, pri kateri so sodelovali Zadruga Buna, Eko pleme in druge nevladne organizacije, želijo opozoriti na modne proizvajalce oblačil, ki izkoriščajo ljudi in okolje, da bi povečali lastne zaslužke, in pokazati na druge možnosti oblačenja, kot sta v svetu vse bolj uveljavljena pravična trgovina in obleke iz druge roke.

"Oblačila nas spremljajo vsak dan in na to se odziva tudi modna industrija, ki nas prepričuje, da potrebujemo vedno nov videz in da bomo srečni, če bomo kar naprej kupovali. Nihče pa nam ne pove, kako obremenilna je ta naša 'potreba' za okolje ter kako izkoriščani so ljudje, vključeni v proces pridelave surovine, izdelave izdelkov ter nenazadnje prodaje. Istočasno pa tako narejena oblačila lahko slabo vplivajo tudi na naše zdravje," so zapisali organizatorji.