Svet 6.1.2016 6:00

Laurie Anderson v New Yorku zaigrala psom

New York, 6. januarja - Glasbenica Laurie Anderson je na newyorškem Times Square v ponedeljek pripravila koncert za pse in njihove ljubitelje. Posebnost nastopa je bila, da je Andersonova izvedla kompozicijo, ki jo je napisala posebej za pse in je bila izvedena v nizki frekvenci, primerni za pasja ušesa. Prisluhnilo ji je okoli 50 psov in 100 ljudi.

Maribor. Ameriška performerka Laurie Anderson. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Maribor.
Ameriška performerka Laurie Anderson.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kljub temu, da so v ponedeljek v New Yorku beležili enega najhladnejših dni te zime, so obiskovalci pasjega koncerta delovali zelo zadovoljno. Andersonova je nastopila toplo in športno oblečena. Kompozicijo je zaigrala na prirejeno violino, na lok katere je namesto klasične žime pritrdila magnetni trak. Glasbilo je ustvarila v 70. letih.

Med koncertom je pse iz občinstva skušala vključiti v dogajanje in pozvala njihove lastnike, naj jim naročijo, da zalajajo. Najprej je zalajal mali pes, nato pa so se mu pridružili še ostali in nastal je pravi pasji zbor.

Gabrielle Esperdy, lastnica psice Kebo, je za The Guardian med nastopom povedala, da njena pasja ljubljenka deluje navdušeno, saj še ni nakazala, da bi zapustila prizorišče. "Laurie Anderson, psi, Times Square. To je ubijalska kombinacija," je dodala Esperdyjeva.

Zaradi nizke frekvence so pasji ljubitelji glasbo iz zvočnikov slabo slišali. Zato so prejeli slušalke in tako tudi sami uživali v koncertu.

Po nastopu je umetnica izjavila: "Bilo je očarljivo. Prišlo je toliko različnih pasem psov. Nisem si predstavljala, da jih bo prišlo toliko. Zelo sem presenečena."

Andersonova je velika ljubiteljica psov. To je pokazala tudi v filmu Pasje srce, ki je med nominiranci za oskarja za najboljši dokumentarec.