Slovenija 7.1.2016 9:37

V PTL premiera predstave Mengerjeve in Kagao Knezove PlesIšče

Ljubljana, 7. januarja - V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo nocoj premiera plesne predstave PlesIšče, ki jo podpisujeta plesalki in koreografinji Jana Menger in Maša Kagao Knez. Solo, v katerem nastopa Mengerjeva, je hvalnica telesu in hvalnica plesu. Na stranski tir postavlja konceptualne, narativne in intelektualne pristope in v ospredje postavlja vsebino in formo.

Avtorici sta se v predstavi, ki je nastala v produkciji zavoda Flota, prvenstveno posvetili vse prevečkrat prezrti vsebini, formi, dinamiki in veščini plesnega jezika.

V procesu ustvarjanja ju je zanimalo predvsem dvoje: ponovno preizprašati plesne in gibalne sloje, ki so se skozi tri desetletja kopičili v telesu, in raziskati možne načine komunikacije, za katere menita, da je bistvo vsake gledališke in plesne predstave, so sporočili iz Flote.

"PlesIšče je predstava, v kateri puhti ven tisto, kar se je nalagalo več kot 20 let, in ko se mora izplesati vse tisto, kar se je v tem času hotelo. Hvalnica telesu kot hvalnica plesu. Kot bučna juha. Vidimo se torej na plesišču. Ponovno in spet," sta o solu zapisali ustvarjalki.

Mengerjeva je v predstavi izvajalka, Kagao Knezova pa zgolj opazovalka. Obe podpisujeta koreografijo predstave, glasbo pa je prispeval Tomaž Gorkič.

Ponovitev predstave bo v PTL na sporedu v petek, 8. januarja.