Svet 10.1.2016 5:30

Dokumentarec Spikea Leeja o vzponu Michaela Jacksona v kralja popa

Los Angeles, 10. januarja - Ameriški režiser Spike Lee, ki je znan po preučevanju in prikazovanju afroameriškega načina življenja, bo kmalu predstavil dokumentarni film o otroštvu, mladostniških letih in vzponu zvezdnika Michaela Jacksona. Dokumentarec Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall bo premierno prikazan 24. januarja na festivalu Sundance.

Kitajska, Peking, Moški imitira Michaela Jacksona v času prireditve v počastitev obletnice njegove smrti. Foto: Tanjug/STA

Kitajska, Peking,
Moški imitira Michaela Jacksona v času prireditve v počastitev obletnice njegove smrti.
Foto: Tanjug/STA

Lee bo kralja popa v začetku filma predstavil kot zvezdniškega otroka, ki je z brati tvoril skupino The Jackson Five, ki je slovela v 70. letih minulega stoletja. Film, ki je nastal na osnovi arhivskega gradiva o Jacksonu, se bo dotaknil tudi njegovega uspeha na svetovnem trgu. Med drugim bo predstavil pevčevo sodelovanje z založbo Epic Records in producentom Quincyjem Jonesom.

Film spremlja nova izdaja glasbenikovega albuma Off the Wall iz leta 1979. Ta bo izšla 26. februarja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Z albumom Off the Wall, ki ga je izdal pri 20 letih, je Jackson tlakoval pot novemu popu s primesmi r&b. Za temnopolte Američane, ki so se še konec 70. let minulega stoletja borili za vključenost v družbo, je album predstavljal presežek v svetu glasbe in zabave. Njegovo mednarodno uspešnost so razumeli kot veliko priznanje za temnopolto manjšino.

Albumu Off the Wall je leta 1982 sledil Thriller, ki še vedno velja za najbolje prodajan album vseh časov.

Lee v svojih filmih pogosto predstavlja rasna razmerja v ZDA. Med tovrstnimi filmi velja omeniti V vročici noči (1989), dokumentarec o hurikanu Katrina When the Levees Broke in film o boksarju Mikeu Tysonu.