Svet 9.1.2016 6:00

Dunajski novoletni koncert že na CD plošči, prihodnjega bo vodil Gustavo Dudamel

Dunaj, 9. januarja - Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov, ki pritegne več milijonov glasbenih navdušencev po vsem svetu, je v petek izšel na CD plošči založbe Sony Music. Tej bo 29. januarja sledil posnetek na DVD plošči. Glasbi avstrijske glasbene družine Strauss je dirigiral latvijski maestro Mariss Jansons, prihodnje leto bo ta čast pripadla Gustavu Dudamelu.

S tem bo novoletni koncert na Dunaju po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dobil svež zagon. Venezuelski dirigent, star 34 let, bo namreč najmlajši dirigent, ki bo stal za pultom te tradicionalne prireditve, ki je letos obeležila 75 let.

Novoletni koncert bo Dudamel vodil prvič, z Dunajskimi filharmoniki pa je že debutiral leta 2007. Od takrat je z njimi sodeloval večkrat, med drugim leta 2012 na koncertu poletne noči v parku Schönbrunn. "Dunajski filharmoniki se že veselijo novoletnega koncerta, ki bo prekipeval od energije," so sporočili po razkritju imena.

Leta 1981 rojeni Dudamel se je šolal po priznanem venezuelskem glasbenem programu El sistema, javno podprtem izobraževalnem sistemu, ki omogoča klasično glasbeno izobrazbo tudi socialno ogroženim. Študiral je violino, kompozicijo in dirigiranje. Leta 1999 je postal glasbeni direktor Simfoničnega orkestra Simon Bolivar, funkcijo ohranja še danes.

Poleg tega je glavni dirigent Losangeleške filharmonije, s katero je debutiral v ZDA. Pogodbo so mu po poročanju agencije APA nedavno podaljšali do koncertne sezone 2021/22. Debutiral je tudi že v Milanu in vodil nekaj drugih orkestrov.