Svet 10.1.2016 6:00

Hiša z Banksyjevim grafitom v Cheltenhamu naprodaj

London, 10. januarja - Hiša v britanskem mestu Cheltenham, ki jo krasi znameniti Banksyjev grafit Spy Booth, je naprodaj. Okvirna cena hiše, ki jo omenjeni grafit krasi od leta 2014, je 210.000 funtov, piše britanski BBC. Spomeniško zaščitena hiša na Fairview Roadu je bila v minulih dveh letih večkrat tarča ropov in vandalizma.

Preden se je hiša pojavila na trgu nepremičnin, se je o njenem odkupu poskušal dogovoriti tamkajšnji mestni svet.

Na spletni strani nepremičninske družbe Peter Ball & Co. je ponudba opisana kot "izjemna priložnost za pridobitev spomeniško zaščitene viktorijanske hiše s tremi spalnicami, teraso in genialnim Banksyjem na zidu".

Grafit, ki tematizira vladni nadzor, je 4,8 kilometra oddaljen od sedeža GCHQ (Government Communications Headquarters). Na njem je umetnik upodobil tri moške v plaščih, ki prisluškujejo pogovoru v javni telefonski govorilnici.

Neznanci so ga v minulih letih med drugim popackali z belo barvo in s srebrnim sprejem, poskušali pa so ga tudi že ukrasti.

Banksy prihaja iz Bristola. Svoje grafite, ki jih zaznamuje predvsem družbenokritična nota, je začel ustvarjati v 90. letih minulega stoletja na zidove objektov v Veliki Britaniji. Danes jih je moč najti po vsem svetu.