Slovenija 13.1.2016 9:47

V CD premiera slovite otroške opere Brundibar

Ljubljana, 13. januarja - V Cankarjevem domu (CD) bo drevi premiera svetovno znane otroške opere Brundibar, ki je nastala ob 70-letnici konca druge svetovne vojne v produkciji Glasbene matice Ljubljana, CD, Slovenskega komornega glasbenega gledališča in Akademije za glasbo Ljubljana. Namen uprizoritve je mlade generacije prek glasbe seznaniti s tragedijo holokavsta.

Opera Brundibar je zaslovela predvsem zaradi vloge, ki jo je odigrala v taborišču Terezin v času druge svetovne vojne. Tragično usodo taboriščnikov je pomagala narediti bolj humano in znosno, tako za nastopajoče kot za občinstvo, ki si jo je ogledalo več kot 50-krat. Otroci so opero razumeli kot pravljico z moralnim naukom, v kateri dobro slavi zmago nad zlom. Opera se namreč konča s pesmijo, ki jo zapojejo otroci ob zmagi nad hudobnim Brundibarjem, v katerem je marsikdo videl Hitlerja, so zapisali organizatorji.

Kratko opero zasnovano na pravljici Adolfa Hoffmeistra je leta 1938 uglasbil Hans Krasa in jo po glavnem liku poimenoval Brundibar (češko čmrlj). V času vojne, ko je bilo judovskim otrokom prepovedano izobraževanje, se otroci niso imeli s čim zaposliti. Krasa in Hoffmeister sta ravnatelju sirotišnice z judovskimi otroki v Pragi predlagala, da bi otroke zaposlili z uprizoritvijo opere Brundibar. Postavitev prizorišča, izdelava kostumov, učenje vlog, sodelovanje na vajah in predstavah je otrokom pomenilo razvedrilo. Leta 1942 so v praški sirotišnici uprizorili eno samo predstavo. Tik zatem so nacisti otroke, skupaj z njihovimi učitelji, deportirati v novoustanovljeno koncentracijsko taborišče v Terezinu.

V središču opere, edine svetovne uveljavljene opere, uglasbene za otroško izvedbo, sta Anica in Pepi, ki gresta na tržnico, da bi kupila mleko za svojo bolno mamo. Ker nimata denarja, se odločita, da bosta posnemala lajnarja Brundibarja, ki mu mimoidoči mečejo kovance v klobuk. Zapojeta svojo najljubšo pesem, a jima nihče ne prisluhne. Ko poskušata pritegniti pozornost, ju spodijo s tržnice kot nepridiprava.

Razmišljata, kako naj s svojim otroškim glasom preglasita godrnjavega lajnarja. Domislita rešitve - več otrok. Pojavijo se pes, maček in vrabec, ki obljubijo, da jima bodo pomagali. Naslednje jutro živali zberejo vse mestne otroke in ustvarijo močan hrup. Načrt uspe - njihovo petje je glasnejše od lajnarjevega, ljudje prisluhnejo in kmalu je Pepijeva čepica polna denarja. Toda Brundibar zagrabi kapo z denarjem in skuša zbežati. Beg se ne posreči, saj je sam proti mnogim. Otroci slavijo svojo zmago in zapojejo pesem o prijateljstvu in medsebojni pomoči.

Otroško opero v izvedbi Otroškega pevskega zbora Glasbene matice in študentov Akademije za glasbo v Ljubljani pod umetniškim vodstvom Pie Brodnik, Irme Močnik, Simona Dvoršaka in Nane Milčinski bo vsebinsko dopolnjevala projekcija z zgodovinsko-dokumentarnimi vsebinami. Tako bo holokavst predstavljen na otrokom primeren način. Opera je prvenstveno namenjena osnovnošolcem.

Premiero opere Brundibar ob 18. uri si bo ogledal tudi predsednik republike Borut Pahor.