Slovenija 12.1.2016 13:56

V podhodu Ajdovščina razstavljene Picassove grafike iz cikla Vollardova suita

Ljubljana, 12. januarja - V podhodu Ajdovščina je na ogled razstava Picassovih grafik iz cikla, znanega pod imenom Vollardova suita, ki je v umetnikovem bogatem grafičnem opusu eden najbolj obsežnih in najbolj pogosto omenjanih. Grafične liste v različnih tehnikah dopolnjujejo Picassovi plakati, med njimi slavna Guernica, in keramika. Razstava bo odprta do konca marca.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

S to razstavo na zasebno pobudo se udejanja tisto, kar bi morale početi pristojne institucije, pa tega ne počnejo, je bil na današnji novinarski predstavitvi kritičen likovni kritik Brane Kovič. Ob tem je spomnil, da je Slovenija ena redkih držav, ki nima muzeja moderne umetnosti v pravem pomenu besede, ki bi umetnost po impresionizmu predstavljala sistematično in v globalnem okviru.

Razstava je po njegovih besedah sestavljena iz treh vidikov Picassove ustvarjalne vsestranskosti. Grafike iz njegovega najbolj znanega cikla Vollardova suita so nastajale v letih 1933-1938. Po dogovoru z mecenom, umetnostnim trgovcem Ambroiseom Vollardom, je ustvaril 100 grafik v različnih tehnikah, od suhe igle do jedkanice in litografije, ki so bile natisnjene v 300 izvodih.

Cikel je razdeljen v pet tematskih sklopov, pri čemer 27 motivov ni tematsko povezanih. Zaključi se s tremi Vollardovimi portreti. Celotna suita je danes izjemna redkost in ima tudi temu primerno ceno, med 10.000 in 20.000 evrov za posamični grafični list, odvisno od izdelanosti in motiva, je povedal Kovič. Razstavljene grafike izhajajo iz ponatisa v Nemčiji.

Med 75 plakati na razstavi so večinoma takšni, ki so jih za postavitve Picassovih del pripravile različne galerije in institucije, na njih je navadno reproducirana ena od njegovih slik ali grafik. Tako je mogoče videti slavno Guernico, ki je najavljala razstavo njegovih del leta 1953 v Milanu, kot zanimivost je Kovič izpostavil še plakat za snemanje filma Bitka na Neretvi, ki ga je podpisal slavni španski umetnik. Manjši del pa predstavljajo plakati, ki jih je Picasso zasnoval predvsem za razstave keramike v francoski vasici Vallauris.

Omenjena vasica je bila od rimskih časov do 20. let prejšnjega stoletja znana kot največja proizvajalka keramike na širšem območju današnje Francije. Picasso je tamkajšnjo vsakoletno razstavo obiskal leta 1946, v tej likovni zvrsti pa se je tudi preizkusil, o čemer v podhodu Ajdovščina priča 20 keramičnih del.

Picassova razstava je po Chagallu in Daliju tretja postavitev izbranih del velikanov svetovne umetnosti v Sloveniji. Pripravila sta jo Galerija Kos, ki se od leta 1936 nahaja v pasaži Nebotičnika, ter njen vodja in kurator Leon Pogelšek, ki je najemne razstavne prostore za to priložnost z Gospodarskega razstavišča preselil v središče mesta predvsem zaradi časovne omejitve.

Prepričan je, da je podhod Ajdovščina boljša lokacija za turistično vse bolj privlačno Ljubljano, ki potrebuje tudi vsebino. Domačemu občinstvu pa daje priložnost, da se spoznajo s svetovnimi avtorji, za katere bi se sicer morali odpeljati do velikih evropskih mest.

Kot je povedal, razstava, ki je na ogled že od 21. decembra, v takšni obliki in obsegu še ni bila predstavljena. Dela so last dveh zasebnih slovenskih zbirateljev, ker so nekatere grafike in plakati podvojeni, so tudi naprodaj. Cene se gibljejo od 500 do 20.000 evrov, je še povedal Pogelšek.