Svet 14.1.2016 5:00

Londonska galerija Saatchi prvič z razstavo zgolj ženskih ustvarjalk

Koebenhavn, 14. januarja - Priznana londonska galerija Saatchi prvič v zgodovini svojega 30-letnega delovanja gosti razstavo ženske ustvarjalnosti. Na postavitvi z naslovom Champagne Life svoja dela predstavlja 14 vidnih umetnic. Na ogled so najrazličnejše umetnine, od portretov, nagačenih živali, abstraktnih skulptur do zidu, s katerega visijo ponve.

Po besedah organizatorjev razstave dela izpostavljajo raznovrstnost ženske ustvarjalnosti. Z razstavnim projektom želijo proslaviti ustvarjalnost umetnic, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na razstavi, ki bo odprta do 6. marca, si je mogoče ogledati dela ustvarjalk z vseh koncev sveta, kot so britansko-švedska umetnica Sigrid Holmwood, Jelena Bulajić iz Srbije, umetnica iz Saudske Arabije Maha Malluh in v Franciji rojena kiparka Virgile Ittah.

Galerija Saatchi je že od nekdaj podpirala umetnice, med drugim je pomagala pri izgrajevanju umetniške kariere Tracey Emin. Kot opozarjajo v galeriji, tudi umetnice podobno kot ženske na drugih področjih pogosto trčijo ob t. i. stekleni strop.

Ob tem v galeriji navajajo enako število študentov in študentk na akademijah umetnosti, vendar pozneje umetnice ne uspejo v tolikšni meri kot njihovi moški kolegi. Kot pojasnjujejo, so med 50 umetniškimi imeni, ki visoko kotirajo na dražbah, le tri ženske.