Slovenija 14.1.2016 6:00

Drugi Literodrom o migracijskih prostorih na nemškem govornem področju

Ljubljana, 14. januarja - S pogovorom na temo Politike identitet - kulturna ozadja, samocenzura, samopromocija se bo nocoj v Klubu Cankarjevega doma začel drugi mednarodni festival literature v razvoju Literodrom. Tema letošnjega festivala bodo migracijski prostori na nemškem govornem področju. Festival bo potekal do sobote, vse dogodke pa bo mogoče spremljati na spletu.

Organizatorji Literodroma so zapisali, da je nemško govorno področje kot gospodarsko izjemno uspešna regija z visoko stopnjo socialne varnosti že dolgo križišče in predvsem cilj migracijskih gibanj. Na drugi izdaji festivala se bodo udeleženci spraševali, kakšna literatura nastaja v teh pogojih in kakšni so pravzaprav specifični pogoji njenega nastanka.

Zanimalo jih bo, kaj je danes mlada nemško-jezikovna literatura, ko je ni več mogoče fiksirati z nacionalnostjo, religiozno-kulturno pripadnostjo in drugimi dejavniki, saj je tudi njena govorica postala "multituda trenj jezikov in kulturnih ozadij".

"Literodrom je arena polemik in entuziazma, prostor za vizije in analize ter praznovanja jezika kot egalitarnega prostora skupnega branja," sporočajo organizatorji in dodajajo: "Pričakujte smetano nemško govoreče scene neodvisnega in digitalnega založništva, literarne migracije državljanov sveta ter dvojezično posebno številko revije IDIOT vseh avtorjev in gostov z ilustracijami Marka Jakšeta."

Na festival prihaja 15 gostov. Med njimi bodo Lidija Dimkovska, Goran Janković in Suzana Tratnik. Udeleženci bodo med drugim spregovorili o slovenski manjšinski literaturi, sodobnem založništvu in uredniških strategijah ter migracijski literaturi.

Pogovori bodo potekali v angleščini in bodo simultano prevajani v slovenščino. Vse brezplačne dogodke si bo v živo mogoče ogledati tudi v spletnih prenosih na www.id.iot.si. Literarnim druženjem bo vsak večer sledil glasbeni oziroma video program.

Glavni gonilni sili festivala sta Uroš Prah in Tibor Hrs Pandur. Pri njegovi izvedbi poleg Cankarjevega doma kot partnerji sodelujejo še Paraliterarna organizacija IDIOT, Goethe insititut Ljubljana, Traduki, KUD Kentaver in Radio Študent.