Slovenija 14.1.2016 5:00

V Narodni galeriji bodo podelili literarno nagrado Mira

Ljubljana, 14. januarja - V ljubljanski Narodni galeriji bodo drevi ob 18. uri podelili literarno nagrado Mira za leto 2015. Za nagrado, s katero želi ženski odbor Slovenskega centra PEN prispevati k boljši prepoznavnosti slovenskih ustvarjalk tako v javnosti kot znotraj stroke, je tokrat nominiranih devet ustvarjalk.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Za nagrado Mira 2015 so nominirane koroška pesnica Mili Hrobath, pesnica, kantavtorica in skladateljica Ksenija Jus, pesnica, prevajalka in bibliotekarka Jadranka Matić Zupančič, pisateljica, slavistka in prevajalka Marjanca Mihelič ter pisateljica in prevajalka Maja Novak.

Nominirane so še slovenska rezijanska pisateljica, pesnica in pripovedovalka rezijanskih ljudskih pesmi Silvana Paletti, kulturna antopologinja, plesalka in koreografinja ter pesnica Redhani Pernarčič, pisateljica, novinarka, nekdanja knjižna in televizijska urednica Evelina Umek ter študentka filozofije in politologije na pariški Sorboni ter pesnica Lučka Zver.

O nagrajenki bo odločila žirija v sestavi Irena Novak Popov, Maja Haderlap, Tatjana Pregl Kobe, Andrej Detela in Katja Mihurko Poniž.

Nominiranke bodo na prireditvi v Narodni galeriji predstavili študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo z recitalom. Nagrajenka bo prejela denarno nagrado in diplomo.

Literarna nagrada Mira je bila ustanovljena leta 2013. Prvo nagrado Mira je prejela Jolka Milič, lani jo je dobila koroška pisateljica Maja Haderlap. Žirija ji je nagrado prisodila zaradi izjemnih literarnih oblik in globokega družbenega učinka njenega romana Angel pozabe v evropskem prostoru, pa tudi zato, ker v Sloveniji, za razliko od tujine, do tedaj še ni bila deležna nobene nagrade.