Slovenija 14.1.2016 13:19

Pri založbi Škuc prozna novost Nataše Sukič in nove pesmi Petre Hrovatin

Ljubljana, 14. januarja - Pri založbi Škuc sta v zbirki Vizibilija, ki se posveča spolom in seksualnosti, izšli prozno delo Nataše Sukič Piknik in pesniška zbirka Petre Hrovatin z naslovom Poletni volkovi. Za obe je značilen premik k intimizmu. Prva novost tematizira ljubezen z mnogimi avtobiografskimi momenti, druga med drugim raziskuje lastno erotiko in odsotnost bližine.

Piknik je peto prozno delo Sukičeve. Urednica Tatjana Greif ga je na današnji predstavitvi označila za kratko prozo, ki se lahko bere tudi kot fragmentarni roman. Posamezna poglavja po njenih besedah sestavljajo miselno celoto ter imajo vsebinsko zaporedje in povezavo.

Osrednji motiv dela je ljubezenski; govori o razhajanju. Prvoosebna pripovedovalka razgalja intimno zgodbo o zvezi z Ano, v kateri so naseljeni različni ženski liki, med njimi tudi pripovedovalka sama. Tesnoba in brezizhodnost sta stalnica avtoričinega pisanja, za razliko od njenih predhodnih del pa je Piknik bolj intimistično izpoveden z mnogimi avtobiografskimi in avtofikcijskimi momenti, je povedala urednica.

Nekaj stalnic, ki jih je mogoče zaslediti iz njene predhodne literature, pa po navedbah Greifove ostaja. To so atmosfera eksistencialne tesnobe, ki je vedno podana na poetičen način, tematiziranje družbene represije nad posameznikom, vprašanje nasilja in homofobije, marginalizirani liki in posamezniki na robu družbe. Značilno za Sukičevo je tudi, da njene tekste vedno znova prežemajo citati iz filmske umetnosti in popularne kulture, prav tako prisotnost človeka v stalnem pričakovanju konca.

Nataša Sukič je aktivistka, ukvarja se tudi z glasbo. Njena kratka proza Otroci nočnih rož je bila nominirana za Dnevnikovo fabulo, roman Molji živijo v prahu pa je bil med finalisti za Delovega kresnika.

Poletni volkovi so druga pesniška zbirka Hrovatinove. Če se je v prvi z naslovom Mednožje misli lotevala lastne ujetosti v družbenem trenutku in refleksije na družbeno okolje, se tokrat intimistično sooča z lastnimi čustvovanjem, občutenji in tudi lastno erotiko.

"Njena lirika je nizanje impresij in čustvenih stanj, raziskuje odsotnost bližine, občutenje samote, ljubezensko razhajanje, ponovno zbliževanje in krhkost ljubezenskega odnosa kot takega," je ocenila Greifova.

Hrovatinova poleg poezije ustvarja vizualije za elektronsko glasbo ter videe za plesne in gledališke predstave, ukvarja se tudi z režijo in snemanjem dokumentarnih filmov ter grafičnim oblikovanjem.