Svet 15.1.2016 6:00

V Salzburgu razstava o sinu slavnega skladatelja Franzu Xaverju Mozartu

Salzburg, 15. januarja - V Salzburgu so v Mozartovi hiši pripravili razstavo Skladatelj preprostih zmožnosti?, ki je posvečena Franzu Xaverju Mozartu, najmlajšemu sinu avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Leta 1791 na Dunaju rojeni glasbenik je vse življenje živel v senci slavnega očeta. Razstava ga predstavi kot glasbenika in varuha očetove zapuščine.

Življenje Franza Xaverja je predstavljeno prek not, pisem in slik iz fundusa Biblioteke Mozartine, arhiva in muzejev sklada Mozarteum. Da ima ta na razpolago toliko originalnih dokumentov, se ima po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA zahvaliti prav Franzu Xaverju.

"Njegova zapuščina je bila temelj našemu fundusu," je dejala Gabriela Ramsauer, vodja muzejev in arhiva sklada Mozarteum, ki mu je Franz Xaver malo pred smrtjo zapustil svojo osebno knjižnico in dediščino svojega očeta. Danes Mozarteum hrani večji del Mozartove zapuščine.

Franz Xaver se je rodil le nekaj mesecev pred smrtjo svojega očeta. Šolal se je pri Antoniu Salieriju, Sigismundu Neukommu in Johannu Nepomuku Hummelu. Kot je dejal kurator razstave Armin Brinzing, je bil že od vsega začetka pod hudim pritiskom, ali bo postal drugi Mozart.

Napisal je okoli 150 glasbenih del, a se nikoli ni mogel izviti iz sence svojega očeta. S 17 leti je postal zasebni učitelj klavirja pri neki plemiški družini v Galiciji, kjer je ostal več let. Leta 1838 se je naselil na Dunaju.

Ko je leta 1839 iz Salzburga dobil naročilo, naj za odkritje spomenika očetu napiše kantato njemu v čast, je sprva odklonil. "Zaradi preprostih zmožnosti", kot je zapisal v odgovoru, se je počutil za to nalogo neustreznega. Na koncu je vseeno pristal in se tudi udeležil odkritja spomenika.

Razstava bo na ogled do sredine septembra.