Svet 14.1.2016 15:47

Dunja Tinauer nastopila na novoletnem koncertu v Nišu

Niš, 14. januarja - Mlada slovenska pevka Dunja Tinauer je v nedeljo kot solistka nastopila v Nišu na novoletnem koncertu mladinskega filharmoničnega orkestra Naissus, ki ga je vodil njegov ustanovitelj Zoran Andrić. Odpela je tri Puccinijeve arije ter skupaj s tremi tenoristi še srbsko narodno pesem Tamo daleko in napitnico iz Verdijeve Traviate. Koncert so nagradili s stoječimi ovacijami, so sporočili iz pevkine družine.

Solistično je diplomantka Akademije za glasbo v Ljubljani odpela arije iz Puccinijevih oper Gianni Schichi, La Boheme in La Rondine, pri izvedbi srbske narodne pesmi in Verdijeve napitnice pa se je pridružila trem tenoristom, dobitnikom Pavarottijevega priznanja: Marcu Frusoniju in Alessandru Fantoniju iz Italije ter Pablu Karamanu iz Argentine.

Zoran Andrić, sin skladatelja in dirigenta Stojana Andrića, je mladinski filharmonični orkester mesta Niš ustanovil leta 2010. V njem sodelujejo najboljši glasbeniki iz različnih srbskih mest. Orkester gostuje po Evropi, s tamkajšnjih tekmovanj se vrača tudi z visokimi priznanji.

V Celju rojena Tinauerjeva je lani nastopila v slovenski praizvedbi komične opere La Cecchina ali Nikogaršnja hči Niccoloja Piccinnija. Slovensko komorno glasbeno gledališče ji je zaupalo naslovno vlogo, predstava v Cankarjevem domu pa je navdušila občinstvo in požela dobre strokovne kritike.

Po tej premieri so se zvrstila povabila na nastope. Med drugim je sodelovala tudi pri izvedbi svetovne premiere operatorija Deseta hči Milka Lazarja in Svetlane Makarovič.