Svet 14.1.2016 17:01

Umrla je ameriška pesnica C. D. Wright

Providence, 14. januarja - V 68. letu starosti je v torek umrla ameriška pesnica, urednica in profesorica pisanja na Univerzi Brown C. D. Wright, so sporočili iz založbe Beletrina. Wrightova je bila lani častna gostja festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju.

Koper, vrt Pokrajinskega muzeja. Ameriška pesnica C. D. Wright avgusta 2010 v Kopru. Foto: Lena Dujc/STA

Koper, vrt Pokrajinskega muzeja.
Ameriška pesnica C. D. Wright avgusta 2010 v Kopru.
Foto: Lena Dujc/STA

Wrightova se je rodila leta 1949 v majhnem kraju Mountain Home v ameriški zvezni državi Arkansas. V življenju je zamenjala veliko okolij: Memphis, Fayetteville, San Francisco, New York, Atlanto, Mehiko in končno Providence.

Objavila je skupaj 15 knjig, zadnja z naslovom Na drugo stran (ShallCross) je izšla tik pred njeno smrtjo. Za prejšnjo zbirko Ena z drugimi - mala knjiga njenih dni (One With Others - a little book of her days) je prejela ameriški nagradi National Book Critics Circle in Lenore Marshall.

Leta 2004 je prejela naziv MacArthur Fellow, leto zatem pa še nagrado Roberta Creeleya. Njena knjiga Rising, Falling, Hovering je osvojila mednarodno nagrado za poezijo Griffin (2009). Omejena izdaja njene dolge pesmi Breathtaken z linorezi Walterja Feldmana je bila objavljena leta 2012 pri Zigguratu. Od leta 2013 je bila rektorica Akademije ameriških pesnikov.

V okviru njenega gostovanja na Dnevih poezije in vina je izšel izbor njene poezije v prevodu Jerneja Županiča v zbirki Skritost, ki je prva zbirka njenih pesmi v slovenščini.

Kot je tedaj povedala v intervjuju za Dnevnik, se sama nikoli ne bi mogla ločiti od okolja, v katerem dela. "Zelo sem zasidrana v svoje okolje in to je vedno vplivalo na mojo poezijo. V zvezni državi Rhode Island živim že 35 let in zbirka, ki sem jo ravnokar zaključila, je v celoti spisana o bukvah iz ameriške zlate dobe, o obdobju približno med letoma 1870 in 1900, ki ga je zaznamovalo bogatenje na eni strani, na drugi pa revščina zaradi velikega priseljevanja v ZDA," je dejala.