Slovenija 15.1.2016 11:17

Študenti kustosi predstavljajo mariborske fotografe

Maribor, 15. januarja - V mariborski galeriji Media Nox bodo danes odprli fotografsko razstavo 2x15/Fotograf in kustos v tandemu, ki so jo pripravili študenti umetnostne zgodovine na mariborski filozofski fakulteti pod mentorstvom profesorice Marjete Ciglenečki. Z razstavo želijo predstaviti trenutno ustvarjalno moč mariborskih in okoliških fotografov.

Razstavo, ki je nastala v okviru projekta Mladi kustos ter v sodelovanju s Fotoklubom Maribor, bo odprl rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar, na ogled pa bo do sredine februarja. Vzporedno bo potekala tudi v bližnji Fotogaleriji Stolp.

Izbrani avtorji so različnih generacij in ustvarjalnih usmeritev, od predsednika Fotokluba Maribor Branimirja Ritonje do mladih fotografov Maje Modrinjak in Tadeja Vindiša. Med njimi je tudi Stojan Kerbler, dolgoletni član mariborskega fotokluba, ki je leta 1971 sodeloval na razstavi Mariborski krog in je eden najbolj prepoznavnih slovenskih fotografov v svetovnem merilu.

Mladi kustos je projekt, ki ga že več let izvaja Mladinski kulturni center (MKC) Maribor v povezavi z oddelkom za umetnostno zgodovino mariborske filozofske fakultete pod mentorstvom Marjete Ciglenečki. Priprava razstave je vključena v študij pri predmetu Praktično usposabljanje v tretjem letniku.

"Vsak študent v letniku izpelje celoten proces priprave razstave od izbire avtorja do končnega dejanja, ko po zaprtju razstave eksponate vrnemo avtorjem. Torej vsak študent nastopa v vlogi kustosa - 15 študentov-kustosov in 15 avtorjev, od tod naslov 2x15," je za STA pojasnila Ciglenečkijeva.

Na ta način pripravljajo razstave že pet let. Letos je bila krovna tema fotografija. "Odzvali smo se na več galerijskih dogodkov v letu 2015, ki so se ozrli v plodna 70. leta in v fenomen Mariborskega kroga," je še povedala profesorica. "Razstava je plod študijskega procesa, študentom omogoča neposreden stik z galerijsko prakso, predstavlja pa tudi dragoceno referenco za čas, ko se bodo sami želeli uveljaviti na galerijskem prizorišču."