Slovenija 16.1.2016 9:50

Prihaja humorna knjiga Gorenca - Pižame sLOLvenski klasiki 1

Ljubljana, 16. januarja - Februarja bo luč sveta ugledala humorna knjiga komika in prevajalca Boštjana Gorenca - Pižame sLOLvenski klasiki 1. Kot je zapisal literarni zgodovinar Aljoša Harlamov, bi bil Prešeren, če bi živel danes, kralj vseh trolov, Levstik bi svoje popotovanje od Litije do Čateža tvital v živo, Cankar pa bi prosjačil za lajke na fejsiču.

Ljubljana, Študentska založba. Stand-up komik Boštjan Gorenc - Pižama. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Študentska založba.
Stand-up komik Boštjan Gorenc - Pižama.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Elektronska pošta, smsi, Facebook, Twitter in drugi moderni mediji so spremenili način komuniciranja in vplivajo na življenja mnogih bralcev, zato je čas, da tudi literarna dela posodobimo in jih interpretiramo času primerno, so zapisali v založbi Mladinska knjiga. Ob tem so za slovenski kulturni dan, 8. februar, napovedali prvo samostojno knjigo Boštjana Gorenca - Pižame, ki ga imenujejo slovenski pionir posodabljanja.

Avtor bo v knjigi predstavil 50 omreženih literarnih del. Tako bo bralec izvedel, kako se Povodni mož z Uršiko Zalo suka na Facebooku, da Drejček in trije Marsovčki razvijajo polnokrvno teorijo zarote, da si Alma Karlin izmenjuje elektronsko pošto z urednikom ter da so ljudske pravljice zaživele kot šokantni naslovi novičarskih portalov. "Všečkati inu deliti!" bi velel tihotapec knjig Primož Trubar.

Pižami uspe na humoren način "posodobiti" tudi ljudske pravljice. Tako v njegovem delu Mojca Pokrajculja svoj piskrček na spletu oglašuje kot Lonček na robu gozda na lokaciji Hosta, Koroška. Pod rubriko nastanitev zapiše: "Majhna, enosobna garsonjera na jasi na robu gozda, edini pokriti objekt na tem območju. Še posebej priljubljena med zimsko burjo, saj ima centralno ogrevanje, pomanjkanje tekoče vode pa nadomesti studenec v bližini. Najbrž bom v garsonjeri tudi jaz, ampak ne skrbite, da bi zmanjkalo prostora".