Svet 17.1.2016 6:00

V poljskem Vroclavu danes uradno odprtje EPK

Vroclav, 17. januarja - V poljskem Vroclavu, ki je letos skupaj z baskovskim mestom San Sebastian nosilec laskavega naziva Evropska prestolnica kulture (EPK), bo danes uradno odprtje vseh dogodkov. Otvoritveni konec tedna, ki združuje okoli 100 prireditev, se je sicer pričel v petek. V današnjem finalu, ki so ga naslovili Prebujenje, bo nastopilo več tisoč prostovoljcev.

Ti bodo zakorakali v povorkah, ki bodo krenile s štirih različnih koncev mesta in se srečale v mestnem središču. Prireditev, ki bo predstavila zgodovino mesta, je zasnoval francoski umetnik Philippe Geffroy.

Na prireditvi se bodo združili plesalci, igralci, glasbeniki, k sodelovanju so pritegnili tudi prebivalce mesta. Tudi številke so, kot je mogoče videti na uradni spletni strani vroclav2016, impozantne: več kot 1300 umetnikov, 200 zborovskih pevcev, 50 vojakov, 20 izjemnih glasbenikov, okoli 300 kolesarjev, 30 svetlobnih instalacij.

Otvoritvena slovesnost Prebujenje je del projekta Kvartet tok Chrisa Baldwina. Ta vključuje štiri spektakle, ki pripovedujejo o kulturni identiteti mesta. Prvi z naslovom Mostovi je potekal junija 2015 - v enodnevnem performansu je moči združilo 22.000 sodelujočih, 27 mostov v mestu pa so za to priložnost spremenili v odrska prizorišča.

Tretji z naslovom Tok bo 11. junija združil koncerte, spektakle in druge dogodke, zadnji z naslovom Mreža neba pa bo sklenil EPK Vroclav. Organizatorji ga napovedujejo kot največji umetniški dogodek leta, osredotočil se bo na zgodovinsko in sodobno mesto.

Projekti v sklopu EPK bodo sicer zelo raznoliki. Segali bodo od spektaklov do manjših dogodkov, nastalih na pobudo različnih iniciativ. Poleg tega bo Vroclav letos tudi nosilec Unescovega naziva Svetovna prestolnica knjige.