Svet 18.1.2016 5:30

Pavarottijeva vila v Pesaru bo postala kulturni center

Pesaro, 18. januarja - Vila Giulia v severnoitalijanskem obmorskem mestu Pesaro, ki je bila last leta 2007 preminulega tenorista Luciana Pavarottija, bo postala kulturni center. Na željo pevčeve družine bo služila kot kulturna rezidenca za gledališke skupine ter glasbene in pevske šole. V njej bodo organizirali tudi seminarje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pri projektu sodeluje Pavarottijeva hči Cristina skupaj z županom Pesara Danielejem Viminijem in Pavarottijevim kolegom Josejem Carrerasom. Svetovno znani tenorist je vilo s prekrasnim pogledom na morje kupil leta 1975 in v njej sprejemal goste, kot so Sting, Placido Domingo in Bono Vox.

"Zelo sem vesel vrnitve v vilo. Z Lucianom sem imel tesen oseben in profesionalen odnos. Vila Giulia je mesto, kjer sva veliko sodelovala in veliko pripravila," je odločitev po poročanju italijanskih medijev komentiral Carreras.

Operni tenorist Pavarotti je nastopal na najbolj prestižnih odrih sveta - od milanske Scale do Metropolitanske opere v New Yorku. Poustvarjalno je bil zavezan italijanskemu belcantu - delom Puccinija, Donizettija in Bellinija, posvečal se je tudi Verdiju. Uspešno se je spogledoval s popularno glasbo in se uveljavil kot eden komercialno najbolj uspešnih pevcev iz sveta klasične glasbe.

Umrl je leta 2007 na svojem domu v Modeni. V njem so lani uredili muzej, ki prek fotografij, filmov in zvočnih posnetkov prikazuje tako Pavarottijevo umetniško kariero kot njegovo zasebno življenje.