Svet 18.1.2016 10:04

David Bowie prvič na prvem mestu ameriške lestvice albumov

New York/London, 18. januarja - David Bowie se je s svojim zadnjim albumom Blackstar posthumno prvič uvrstil na prvo mesto ameriške lestvice albumov. Da se je zavihtel na sam vrh Billboardove lestvice 200, je spletna stran Billboard.com objavila v nedeljo. Po podatkih sistema Nielsen Music, ki meri prodajo glasbe, so doslej prodali 181.000 izvodov plošče.

Velika Britanija, London. Oboževalci Davida Bowieja v znak žalovanja polagajo cvetje in prižigajo svečke. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Oboževalci Davida Bowieja v znak žalovanja polagajo cvetje in prižigajo svečke.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

S tem je nedavno preminuli pevec s prvega mesta izrinil Adelin album 25. Na lestvico najbolj prodajanih albumov pa se je vrnila tudi njegova plošča Best of Bowie, ki je izšla leta 2002, in sicer na četrto mesto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred svojo smrtjo je imel Bowie sedem albumov v prvi deseterici ameriške lestvice, noben od njih pa ni dosegel prvega mesta. Njegova poslednja plošča se je sicer na prvo mesto uradne lestvice zavihtela tudi v Nemčiji.

Legendarni britanski glasbenik je umrl 10. januarja v New Yorku po boju z rakom. Dva dni pred tem je dopolnil 69 let in objavil album Blackstar. V zgodovino popularne glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe.

V Londonu so se mu v nedeljo poklonili s koncertom, na katerem so njegove skladbe zazvenele v različnih priredbah. "Svet bi bil drugačen brez Davida Bowieja in mnogi ljudje čutijo potrebo, da se poslovijo od njega," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal eden od organizatorjev Stefan Simanowitz.

Spominski koncert v cerkvi v okrožju Islingtonu na severu Londona je trajal štiri ure in pol. Odprla ga je skladba Starman v različici karaok, pri kateri so sodelovali tako stari kot mladi Bowiejevi privrženci. V klopeh je bilo okrog 900 ljudi.