Svet 19.1.2016 5:30

Leninova glava bo osrednji eksponat muzeja v berlinski utrdbi Spandau

Berlin, 19. januarja - Ogromna, 3,5 tone težka glava sovjetskega politika Vladimirja Iljiča Lenina, ki je bila nekdaj del Leninovega kipa v vzhodnem Berlinu, bo eden od osrednjih eksponatov muzeja v berlinski utrdi Spandau. Muzej, v katerem bodo predstavljeni spomeniki s politično konotacijo, bodo odprli konec aprila.

Rusija, Moskva. Portret ruskega revolucionarja Vladimirja Iljiča Uljanova Lenina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Rusija, Moskva.
Portret ruskega revolucionarja Vladimirja Iljiča Uljanova Lenina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Turisti, ki obiščejo Berlin, se pogosto čudijo, kje so vsi cesarski, nacistični in komunistični spomeniki iz pestre zgodovine mesta. Nekatere od skulptur so bile uničene, spet druge so bile uskladiščene, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Razstavili bomo okoli 100 originalnih spomenikov ali njihovih delov. Način, kako so ravnali z njimi, veliko pove o nemški zgodovini," besede vodje muzeja Andree Thiessen povzema dpa.

Leninova glava, ki je nezmotljiva priča komunističnega vzhodnega Berlina, bo zagotovo eden od vrhuncev postavitve z naslovom Razkrito: Berlin in njegovi spomeniki.

Glava je bila nekdaj del skoraj 19 metrov visokega kipa Lenina, ki se je pel nad vzhodnim Berlinom. Po padcu komunizma je bil prevrnjen in razbit na več kot 100 kosov ter zakopan. Glavo so lani septembra izkopali v nekem peskokopu v južnem delu Berlina.

"Lenina so očistili in je v dobrem stanju. Tako kot vseh drugih eksponatov na razstavi, se ga bodo obiskovalci lahko tudi dotaknili," je še dejala Thiesseova.