Slovenija 18.1.2016 11:54

Slovenski pesniki so se predstavili indijski javnosti

Kalkuta, 18. januarja - Slovenski pesniki Alenka Jovanovski, Barbara Korun, Iztok Osojnik in Tone Škrjanec so se nedavno vrnili z mednarodnega literarnega festivala v organizaciji založbe Sampark v Kalkuti. Z branjem so odprli festival na inštitutu Allianse Francaise, v sklopu desetdnevne bralne turneje pa so slovensko poezijo predstavili tudi po drugih indijskih krajih.

Ljubljana. Pesnik Tone Škrjanec. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Tone Škrjanec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Literarna kritičarka, literarna zgodovinarka in prevajalka Alenka Jovanovski. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Literarna kritičarka, literarna zgodovinarka in prevajalka Alenka Jovanovski.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na festivalu, na katerega je bila Slovenija povabljena kot častna gostja, so pred številnim občinstvom brali in predstavili slovensko poezijo tudi na prestižni Univerzi Presidency ter dan pozneje na prav tako ugledni Univerzi Jadavpur.

Z bengalsko in hindujsko govorečimi kolegi so sodelovali na pesniškem srečanju in pogovoru o ekologiji in poeziji Jureta Detele v Indian Museum ter sodelovali še na zaključni prireditvi festivala, ki so jo obiskali najvišji bengalski predstavniki politike, kulture in družbe.

Pot jih je nato vodila na Univerzo v Allahabadu, kjer so pred pred več 100 študenti predstavili Slovenijo, pri branju poezije pa so se jim pridružili tudi študentje ter profesorji, med drugim tudi svetovno znana pesnica in profesorica na tamkajšnji Univerzi Smita Agarwal.

Gostovanje so sklenili v Delhiju z branjem in predavanji na Univerzi Jawaharlal Nehru, svojo turnejo pa so zaokrožili z branjem na sprejemu na slovenski ambasadi v New Delhiju. Slovenski veleposlanik v Indiji Jožef Drofenik je v kratkem nagovoru pomembnost kulturnega sodelovanja med Slovenijo in Indijo poudaril tudi kot podlago za gospodarsko sodelovanje.

Turnejo sta organizirali Literarno društvo IA in založba Sampark, deloma pa podprla Javna agencija za knjigo RS. V Kalkuti so ob tej priložnosti izdali antologijo pesmi udeležencev turneje, ponatisnili številko revije Sampark o Sloveniji in pripravil vrsto prevodov. Srečevanje je sprožilo tudi vrsto pobud o trajnejšem sodelovanju med indijskimi in slovenskimi avtorji, založbami, univerzami in festivali. Za leto 2016 je tako že dogovorjena indijsko-slovenska oziroma EU konferenca v Sloveniji, je sporočila Barbara Korun.