Svet 20.1.2016 5:30

Končana izdelava kopij slikarij iz jame Lascaux v Franciji

Pariz, 20. januarja - Skupina umetnikov je končala izdelavo kopij jamskih slikarij iz jame Lascaux v jugovzhodni Franciji. Jama je zaradi ogroženosti slikarij že od leta 1963 zaprta za javnost. Kopije bodo na ogled v Mednarodnem centru jamske umetnosti Montignac Lascaux, ki ga bodo odprli konec leta.

Izdelava kopij prazgodovinskih jamskih slikarij v naravni velikosti je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP zahtevala tri leta mukotrpnega dela, pri katerem je sodelovala skupina umetnikov.

"Kar vidimo na stenah, je bilo ročno vrezano in obdelano z zelo majhnimi čopiči ter včasih celo s finim orodjem, kot se uporablja v zobozdravstvu," besede umetniškega direktorja projekta, v sklopu katerega so nastale kopije 18.000 let starih slikarij iz jame Lascaux, Francisa Ringenbach povzema AFP.

Pikolovsko zvesta kopija tega, kar je poznano tudi kot Sikstinska kapela prazgodovinske umetnosti, je sedaj pripravljena za prevoz. Prepeljali jo bodo po kosih, teh je 46, in jo postavili v centru jamske umetnosti. Gre za okoli 150 metrov dolgo in devet metrov visoko konstrukcijo, ki jo je zasnoval norveški arhitekturni biro Snohetta.

V jami Lascaux so na stenah upodobljeni nosorogi, konji, bizoni, jeleni in panterji, skupaj jih je skoraj 2000. Slikarije so leta 1940 odkrili štirje najstniki, kmalu so postala velika turistična zanimivost. Leta 1979 so bile tudi vpisane na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine.

Projekt izdelave kopij je vreden 57 milijonov evrov. Kot je povedal Ringenbach, ki je sam kipar, je zaradi želje, da bi bila replika čim bolj zvesta originalu, delo potekalo zelo počasi. "Včasih so bile za reprodukcijo desetih kvadratnih centimetrov potrebne ure," je dodal. Slikar Gilles Lafleur pa je o originalnih poslikavah dejal: "Resnično smo se jih trudili razumeti, razumeti, zakaj so slikali točno tako."