Svet 20.1.2016 5:00

V baskovskem San Sebastianu danes začetek otvoritvenih dogodkov EPK

San Sebastian, 20. januarja - V baskovskem San Sebastianu, ki je v letošnjem letu skupaj s poljskim Vroclavom nosilec naziva Evropska prestolnica kulture (EPK), se bodo danes začeli otvoritveni dogodki evropske kulturne prestolnice. Njihov začetek sovpadla z dnevom sv. Sebastijana, otvoritvene slovesnosti se bodo zaključile 24. januarja.

Čas do uradnega odprtja EPK so sicer v mestu, ki ga je v preteklosti močno zaznamovalo delovanje paravojaške baskovske teroristične organizacije ETA, začeli odštevali že 1. decembra. Odštevala ga je ura, ki so jo namestili na Mestno hišo.

Otvoritveni dogodki bodo vrhunec dosegli 23. januarja ponoči z velikim dogodkom za vse generacije, napovedujejo organizatorji.

S programom EPK želijo sicer v San Sebastianu zaceliti rane, ki jih je pustilo delovanje ETA. V mestu, ki je poznano po filmskem in glasbenih festivalih, sicer ni pričakovati veliko spektaklov. Pripravili bodo vrsto kulturnih programov, v katere bodo vključili tako meščane kot obiskovalce mesta. Eden pomembnejših poudarkov programa EPK bo baskovska kuhinja.

Do pred nekaj let je nad mestom, ki je bilo zaradi svoje blage klime v preteklosti letna rezidenca španskih kraljev, ponaša pa se tudi z znamenito plažo La Concha, ki vsako leto pritegne približno pol milijona turistov, ležala senca, saj je bil San Sebastian bolj kot katerokoli mesto zaznamovano z delovanjem organizacije ETA. Mesto je obvladovala atmosfera strahu, zato je bil najpomembnejši motiv za kandidaturo za EPK prav želja po premagovanje sovražne klime.

Program EPK bo ponudil okoli 100 projektov na področjih upodabljajočih umetnosti, plesa, filma glasbe, arhitekture in gastronomije. Po besedah župana Eneka Goie želijo kulturo uporabiti kot dejavnik za spremembe.

Program EPK so v mestu razdelili v tri vsebinske sklope, ki so jih naslovili Mir, Življenje in Glasovi. V prvega denimo sodi Milja miru, kilometer in pol dolga pot, pri kateri bodo reko Urumeo uporabili kot metaforo za mir.

Drugi bo prinesel projekte, s katerimi želijo izboljšati vsakdanje življenje v mestu. Tak je denimo projekt Urbanhero, s katerim nameravajo mesto spremeniti v skupen prostor svobode. Tretji sklop pa bo združil različne zvrsti umetnosti - film, gledališče, vizualne umetnosti, literaturo in glasbo. V letu, ko mineva 400 let od smrti angleškega dramatika in pesnika Williama Shakespeara, bodo v parku Cristina Enea uprizorili njegovo igro Sen kresne noči.

V letu 2015 je naziv EPK pripadal belgijskemu Monsu in češkemu Plznu.