Slovenija 22.1.2016 5:00

V Žalcu se začenja 10. BUMfest

Žalec, 22. januarja - Deseti BUMfest bodo danes v Žalcu uvedli Groovetrotters in Funky Currywurst Brothers, vrhunec večera pa bo premierni nastop Slovenskega tolkalnega orkestra. Jubilejna izdaja bo še posebej raznolika, saj bo na njej nastopilo okoli 50 glasbenikov iz desetih držav. Vsak večer bo po svoje vrhunec, je napovedal umetniški direktor festivala Dejan Tamše.

Velenje. Organizator mednarodnega festivala tolkalnih skupin BUMfest Dejan Tamše. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Velenje.
Organizator mednarodnega festivala tolkalnih skupin BUMfest Dejan Tamše.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

V Slovenski tolkalni orkester je združenih okoli 30 tolkalcev z vse Slovenije. Orkester ima enako funkcijo kot jo ima simfonični orkester in med drugim vključuje ksilofone, vibrafone, marimbe in tri oktave uglašenih gongov. Veličastna postavitev tolkal na odru bo tudi paša za oči.

Poseben bo tudi nedeljski program, ki se bo navezal na begunsko tematiko. Tamše ga je zasnoval v sodelovanju z avstrijskim kolegom Günterjem Meinhartom. Odločila sta se, da pripravita večer Faces and Places in nanj povabita štiri soliste, ki so kot begunci zapustili svoje države in nato kot glasbeniki zatočišče našli v Evropi.

Solisti prihajajo iz Kube, Burkine Faso, Venezuele in Sirije. Kot spremljevalna ansambla bosta nastopila SToP ter Meinhartov ansambel Studio percussion Graz.

Na programu festivala bosta tudi predstava iDrum belgijskega tria Percussive, v kateri glasbeniki poleg tolkalnih inštrumentov uporabljajo tablice, ter nastop Claudia in Francesce Santangelo.

Spremljevalni program festivala bo ponovno postregel z matinejami za šole iz okolice Žalca, organizirane bodo tudi brezplačne delavnice pod vodstvom sodelujočih na letošnjem festivalu.