Svet 21.1.2016 6:00

Festival Sundance bo postregel s provokativnim programom

Los Angeles, 21. januarja - V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se bo danes začel filmski festival Sundance. Program festivala prinaša provokativno mešanico filmov, osredotočenih na aktualne teme, ne bodo pa umanjkale niti nekoliko bolj čudaške produkcije. Na festivalu, ki ga je konec 70. let ustanovil igralec Robert Redford, bodo prikazali 120 neodvisnih filmov.

ZDA, Salt Lake City. Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Salt Lake City.
Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah.
Foto: Xinhua/STA

Sundance je festival, ki predvsem še neuveljavljenim režiserjem ponudi priložnost, da opozorijo nase. "Čutimo, da prihaja do evolucije neodvisnega filma, in to iz treh razlogov: globine filmskih izpovedi, globokega razumevanja filmske obrti ter eksperimentiranja v žanru," meni direktor festivala John Cooper.

Poudaril je, da imajo neodvisni filmi svoje zvesto občinstvo. "Menim, da bo naše občinstvo navdušeno nad energijo, kreativnostjo in svežimi perspektivami filmov," je dodal Cooper.

Festival se začenja v obdobju, ko po Hollywoodu odmevajo kritike o pomanjkanju raznovrstnosti med letošnjimi nominiranci za oskarje. Sundance se obrača stran od glamurja. Letošnji program bo postregel z dokumentarnimi in igranimi filmi, ki se dotikajo aktualnih tem, kot so strelski obračuni v ZDA, splav, ekstremizem Islamske države, deklice neveste v Afganistanu ter izsiljevanje preko spleta.

Med dokumentarci, ki so pritegnili veliko pozornosti, je Newtown filmarke Kim Snyder, ki prinaša vpogled v dogajanje po pokolu v Connecticutu leta 2012, v katerem je bilo ubitih 20 šolarjev. Premierno bo prikazan tudi film Jim: The James Foley Story v režiji Briana Oakesa o ameriškemu novinarju Jamesu Foleyju, ki so ga obglavili pristaši Islamske države.

Francoska tiskovna agencija AFP je med bolj čudaškimi produkcijami omenila dokumentarni film Nuts v režiji Penny Lane. V filmu je predstavljen zdravnik iz Kansasa, ki je zaslužil bogastvo s tem, da je moškim pomagal pri zdravljenju impotence z vsaditvijo kozjih mod.

Med dramami je v ospredju film Swiss Army Man v režiji Dana Kwana in Daniela Scheinerta, v katerem se izgubljeni moški spoprijatelji s truplom. Tega igra Daniel Radcliffe, znan po vlogi čarodeja Harryja Potterja. Na programu bo tudi romantična drama Southside with You v režiji Richarda Tannea, postavljena v leto 1989, ki predstavlja romanco med aktualnim predsednikom ZDA Barackom Obamo in njegovo aktualno ženo in prvo damo ZDA Michelle.

Na razpis za letošnji festival je prispelo 4081 prijav za igrane filme, na festivalu pa jih bodo prikazali 98. V minulih letih so na festivalu nagrajeni filmi prejeli dobre kritike. Mnogi danes priznani režiserji, med njimi Quentin Tarantino in Steven Soderbergh, so svoje ime zgradili prav zahvaljujoč Sundanceu.

Festival bo potekal do 31. januarja.