Svet 23.1.2016 5:30

Umetnica Tracey Emin podpisuje kolekcijo nakita

London, 23. januarja - Britanska umetnica Tracey Emin je združila moči z oblikovalcem nakita Stephenom Websterjem in skupaj sta ustvarila kolekcijo nakita I Promise to Love You. Nakit se opira na nekatere znane neonske napise, ki jih je ustvarila Eminova in na njene prepoznavne risbe, predvsem podobe živali, med katerimi se znajde tudi majcen penis.

Eminova in Webster se poznata že desetletja, tako da sta na skupnem projektu delala že nekaj časa, je pisal Harper's Bazaar. Njuna kolekcija vključuje zapestnice, uhane, prstane in verižice, ki jih krasijo napisi, kot so With You I Breathe, More Passion in Love. Živali z njenih risb, kot so zajec, sova, mačka in krastača, so postali zlati obeski, ki so na primer na zapestnici našli mesto ob malem penisu.

Nad kolekcijo je izredno navdušen novinar The Guardiana Jonathan Jones, ki tudi sicer občuduje delo Eminove. Njen edinstven slog deluje v velikih formatih, na njenih ogromnih risbah, slikah in instalacijah, a je prav tako učinkovit v majhnih, finih oblikah, je presodil. Nakit iz kolekcije po njegovih besedah vsebuje nekaj rimske ali keltske čarobnosti.

Eminova velja za eno bolj prepoznavnih britanskih sodobnih umetnic. V 90. letih minulega stoletja je v ospredje svojega ustvarjanja postavila kar svoje življenje.

V svojem izrazu je umetnica odkrita, velikokrat tudi izjemno osebna, hkrati pa je njeno ustvarjanje prežeto z igrivostjo in ironijo. Dela Eminove so kljub svoji kontroverznosti po svoje romantična in smešna, lahko pa tudi polna obupa, jeze in hrepenenja.

"Eminova si ni nikoli prilastila ničesar drugega, kot svojega življenja. Nobena Tracey Emin ni obstajala pred njo, od katere bi si lahko kaj izposodila. Ona je original, ker je sama original. Edinstvena oseba, ki pripoveduje zgodbe edinstvenega življenja," je zapisal Jones.