Svet 22.1.2016 6:00

Na tržaškem filmskem festivalu tudi Cvitkovičeva projekta

Trst, 22. januarja - V Trstu se bo drevi začel 27. tržaški filmski festival. Uvedla ga bo hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Zenit režiserja Daliborja Matanića, na sporedu pa bosta tudi filma slovenskega režiserja Jana Cvitkoviča. V programu žanrskih presenečenj bodo predvajali film Šiška Deluxe, v tekmovalnem pa kratki film Ljubezen na strehi sveta.

Ljubljana. Igralec in režiser Jan Cvitkovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec in režiser Jan Cvitkovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Film Zenit, hrvaški kandidat za oskarja, bo po predstavitvi na festivalu, ki bo trajal vse do sobote, 30. januarja, prišel v redno distribucijo italijanskih kinematografov.

V nedeljo, 24. januarja, bo festival gostil kar dva Cvitkovičeva filma. Ta se bo najprej predstavil s kratkim filmom Ljubezen na strehi sveta v tekmovalnem programu kratkih filmov ob 14. uri v gledališču Miela, ob 20. uri pa bo v programu žanrskih presenečenj na sporedu celovečerni film Šiška Deluxe. Režiser se bo udeležil obeh projekcij.

Ob tekmovalnih celovečernih in dokumentarnih filmih so ob 20-letnici smrti pripravili retrospektivo velikana poljskega filma Krzysztofa Kieslowskega. Pokazali bodo deset serij Dekaloga ter filma Dvojno Veronikino življenje in Tri barve: Rdeča, v katerih je nastopila francoska igralka Irene Jacob, ki bo tudi častna gostja festivala. Z retrospektivo se bodo spomnili tudi prve direktorice festivala Annamarie Percavassi, ki je preminila na začetku januarja.

V okviru nacionalne retrospektive bodo predstavili sodobni romunski film in glavne avtorje romunskega novega vala, kot so Radu Jude, Florin Serban, Corneliu Porumboiu in Radu Muntean.

V sklopu festivala bo že šesto leto potekalo koproducentsko srečanje When East Meets West. Italijanski producenti in producenti iz Jugovzhodne Evrope se vsako leto srečajo z ustvarjalci od drugod, letos iz Španije, Portugalske in Južne Amerike. Med 301 prijavljenimi projekti so jih izbrali 22, med njimi je tudi slovenski projekt za celovečerni film Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc in producenta Monoo, so sporočili iz Slovenska filmskega centra, ki je lani na festivalu obeležil 20-letnico svojega delovanja.