Svet 25.1.2016 6:00

Razstava z originalnimi predmeti s Titanika marca v Linzu

Linz, 25. januarja - V avstrijskem Linzu bodo v razstavišču, urejenem v nekdanji tobačni tovarni, konec marca odprli razstavo o brodolomu Titanika. Na njej bo predstavljenih okoli 200 originalnih predmetov z ladje, vključevala pa bo tudi originalom zveste posnetke nekaterih prostorov na Titaniku. Razstava bo na ogled od 26. marca do 3. julija.

ZDA, Washington. Maketa potniške ladje Titanik. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Maketa potniške ladje Titanik.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Med drugim si bo mogoče ogledati rekonstrukcijo kabine prvega in drugega razreda ter kavarne Veranda na palubi A. Poleg tehnične plati ladje, ki je veljala za nepotopljivo, bodo predstavljene tudi usode posameznih žrtev, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Titanik je iz britanskega pristanišča Southampton na krstno plovbo proti New Yorku krenil 10. aprila 1912. Šlo je za ladjo velikih razsežnosti - 269 metrov dolgo, 28 metrov široko in 53 metrov visoko.

Približno 2220 potnikov, med katerimi so bili tudi Slovenci, je 14. aprila 1912, po še enem dnevu na odprtem morju, čakala jasna noč. Ob okoli 23.40 sta opazovalca na ladji pred seboj zagledala temen obris ledene gore. Kmalu zatem je ladja trčila vanjo.

Poveljniški most je bil hitro na nogah in sklenil ukrepati, a je bilo prepozno, reševalna operacija pa je bila polna pomanjkljivosti. Potem ko se je ladijski trup prelomil na dva dela, je 15. aprila 1912 ob 2.20 Titanik dokončno potonil. V brodolomu je umrlo več kot 1500 od 2208 potnikov.