Svet 24.1.2016 5:30

V Muzeju Salzburg letos obsežna razstava o zgodovini Salzburga

Salzburg, 24. januarja - V Muzeju Salzburga, ki ima za seboj izjemno uspešno leto, v letošnjem letu kot osrednji projekt napovedujejo razstavo Škof, cesar, slehernik v Novi rezidenci, s katero bodo obeležili 200 let Salzburga pod Avstrijo. Poleg tega bodo z razstavo, posvečeno baroku v Salzburgu, gostovali v pariškem muzeju Louvre.

Avstrija, Salzburg. Mozartova hiša v Salzburgu. Foto: Xinhua/STA

Avstrija, Salzburg.
Mozartova hiša v Salzburgu.
Foto: Xinhua/STA

"Lansko leto je bilo z 842.000 obiskovalci najuspešnejše v zgodovini hiše," besede direktorja muzeja Martina Hochleitnerja povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Na osrednji letošnji razstavi, za katero so že oktobra začeli preurejati prostore Nove rezidence, bodo bogato zgodovino avstrijske zvezne dežele Salzburg predstavili prek treh sklopov.

Sklop Zakladnica Salzburg bo združil izbrane umetnostne zaklade, ki so se tekom stoletji raztresli po vsem svetu in ki se bodo za to priložnost začasno vrnili v mesto. Sklop Pripoveduj mi o Salzburgu! bo prek 12 poglavij oživil umetnostno in kulturno zgodovino Salzburga. Tretji skop Na prizorišču pa bo predstavil osem v zgodovini Salzburga pomembnih krajev skozi oči sodobnih fotografov. Razstavo bodo odprli 30. aprila, na ogled bo do 30. oktobra.

Obenem je salzburški muzej povabljen, da jeseni v pariškem muzeju Louvre pripravi razstavo. Kot je dejala vodja projekta Regina Kaltenbrunner, želijo Francozom predstaviti salzburški barok, zato bodo v francoski prestolnici razstavili okoli 100 izbranih eksponatov iz tega obdobja. V letu 2017 pa bo Louvre gostoval v Salzburgu z razstavo Kralju v zadovoljstvo - risbe iz muzeja Louvre.